2015-07-06 16:10:34• hírek • MTI, Szatmár.ro

Narancssárga hőségriadó Szatmár megyében

Másodfokú, narancssárga színű hőségriadót adott ki az ország nyugati részére a román meteorológiai intézet hétfőn.

A riadó keddtől lép hatályba, és azt jelenti, hogy 38-39 Celsius-fokos hőségre kell számítani az ország nyugati megyéiben. Az intézkedés Temes, Arad, Bihar és Szatmár megyéket érinti. Az ország többi részén elsőfokú, sárga jelzésű hőségriadó van érvényben.

Az előrejelzés szerint szerdán még jobban kiterjed a hőség Romániában, így a másodfokú riadó már Szilágy, Kolozs, Máramaros, Beszterce-Naszód, Fehér, Hunyad és Krassó-Szörény megyékre is vonatkozik majd. A hőmérséklet aznap a keleti megyékben is elérheti a 38-39 Celsius fokot. A meteorológusok szerint az országban a hét végéig tart a hőséghullám.

A kánikula az egészséges embereknek is okozhat egészségügyi panaszokat, úgy mint fejfájást, szédülést, általános rosszullétet. Különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak a csecsemők, a kisgyermekek, 65 évnél idősebbek, a fogyatékkal élők, a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők.

Az orvosok a meleg napokra azt ajánlják, hogy mindenki fogyasszon minél több folyadékot, legalább három litert, hiszen a hőség fokozza az izzadást, ezáltal a folyadékvesztést. További orvosi tanács, hogy aki csak teheti, déli órákban egyáltalán ne tartózkodjon a szabadban. Amennyiben ez elkerülhetetlen, akkor azt ajánlják, hogy időnként meg kell pihenni egy árnyékos helyen, viseljünk széles karimájú kalapot és magas fényvédős faktorú testápoló krémet.

A munkavédelmi szabályzat külön megkötéseket tartalmaz kánikula idejére is. A munkáltatónak kötelessége minden alkalmazottnak napi 2-4 liter ásványvizet biztosítania, továbbá ha légkondicionálóra nem is telik, legalább ventilátorokkal kell elősegítenie a levegő forgását. Ha a munkáltató nem tudja betartani ezeket az előírásokat, csökkentenie kell a munkaidőt, vagy akár ideiglenesen fel is kell függesztenie azt. Amennyiben pedig az illető vállalatnál egyes alkalmazottak a szabad levegőn kénytelen dolgozni, akkor csakis 11 előtt és 17 óra után végezhetik tevékenységük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: