2006-01-14 18:18:32• hírek • Szatmár.ro

Narancs, a téli vitaminbomba

352356.jpgNemcsak illatával és ízével bűvöli el az embert, hanem egyik legfőbb vitaminforrásunk is...

A téli hónapok kedvelt gyümölcse a narancs. Nemcsak illatával és ízével bűvöli el az embert, hanem egyik legfőbb vitaminforrásunk is: a benne található C-vitamin az egész szervezet számára fontos!

 

Egy közepes méretű narancs (18 dkg) tartalmazza egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét (70 milligramm).

Fokozott stressz esetén, terhesség idején, illetve a dohányosoknak különösen fontos ez a vitamin. Erősíti az immunrendszert, így védi szervezetünket a megfázással és egyéb fertőző betegségekkel szemben. A bőrünknek is szüksége van a C-vitaminra, amely kisimítja a bőrt, eltünteti a ráncokat.

Egy német rákkutató központ tanulmánya szerint a C-vitamin gátolja a rák kialakulását is. Megköti a szervezetben található szabad gyököket, ezzel megakadályozza a rosszindulatú tumorok keletkezését. A narancs a C-vitaminon kívül 12 egyéb vitamint (például folsavat), 13 ásványi anyagot (többek között káliumot, kalciumot, magnéziumot és illóolajokat) is tartalmaz.

Csodaszerek a narancsban

Folsav
Egyszerre több feladatot is ellát a szervezetben. Fontos szerepe van a vörösvértestek termelésében, és segíti a véroxigén-áramlást. A szervezet folsavhiánya vérszegénységhez, fáradékonysághoz és nyálkahártya-elváltozáshoz vezethet. A folsav felelős annak a fehérjének a lebontásáért, amely nagy mennyiségben a véredényeket károsítja. Amerikai tudósok vizsgálatai szerint minél több található ebből a fehérjéből a szervezetben, annál nagyobb a szívinfarktus, az agyvérzés és a trombózis kialakulásának veszélye.

Kálium
A kálium fontos az izmoknak és a sejteknek. A szervezetet energiával látja el, és gondoskodik arról, hogy egész nap frissnek érezzük magunkat.

Kalcium
A kalcium a csontok, fogak építője. Főként terhes vagy szoptató anyáknak, illetve a változó korban lévő nőknek fontos. És ami szintén nem elhanyagolható: nyugtató, stresszoldó hatást is tulajdonítanak a kalciumnak.

Illóolajok
Segítik az emésztést, ezáltal a szervezet gyorsabban megszabadul a káros anyagoktól.

Szent-Györgyi Albert szerint – aki a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért kapott Nobel-díjat – a narancs héja és a gyümölcs között található fehér rész legalább annyira értékes, mint a sárga gyümölcshús. Ez olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ezért, aki a finom gyümölcs íze mellett minden értékét élvezni és hasznosítani szeretné, jobban teszi, ha nem kapirgálja le a fehér hártyát a gerezdekről.

Reggeli narancskoktél
Négy narancsot és két kivit (szintén gazdag C-vitaminban) hámozzunk meg. Szeleteljünk fel, és fél liter tejjel turmixoljuk össze. A poharakat narancsszeletekkel díszíthetjük. Hölgyvilág

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: