2018-10-03 10:18:32• hírek • Bede Emőke

Naponta három új rákos megbetegedést diagnosztizálnak

A mellrák megelőzésének világnapja alkalmából október 1-én a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház ingyenes mammográfiai vizsgálatot hirdetett, s az eseményre olyan sokan jelentkeztek előzetesen, hogy még másnap is hosszú sorok vártak a vizsgálatra.

Ennek kapcsán Aracs Loredana szakorvos arra mutatott rá, hogy megyénk sajnos dobogós helyen áll a rákos megbetegedések listáján. Naponta átlagosan három új esetet regisztrálnak, s havi szinten nem kevesebb mint 100 életet követel a kegyetlen betegség. A páciensek száma pedig évről évre egyre emelkedik.
 

Ami a túlélési esélyeket illeti, a doktornő elmondta, kulcsfontosságú a rák korai felismerése, épp ezért igyekeznek mindenkit a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételre buzdítani. Ugyanis minél hamarabb ismerik fel a betegséget, annál valószínűbb, hogy sikeres lesz a kezelés. Loredana Aracs arról a szomorú tényről is beszámolt, hogy a hölgyek körében egyre korábbra tevődik át az emlőrák kialakulásának ideje.



Egy korábbi eseményen Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetője is erre világított rá, mondván, egyre gyakrabban találkoznak negyvenes éveikben járó páciensekkel is. Sajnos a helyi kórház nem rendelkezik saját sugárkezelés megvalósítására alkalmas készülékkel, egy ilyen felszerelés ugyanis nem kevesebb mint 5 millió euróba kerül. Emellett további 1 millióba kerül az úgynevezett „bunker”, azaz annak a helyiségnek a kialakítása, melyben biztonságosan lehetne használni a sugárgépet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: