2011-07-21 10:39:15• hírek • MTI

Nápolyt a nápolyiak tisztítják meg

Elegük van a szemétből Nápoly lakosainak: Facebookon szerveződve maguk kezdtek bele városuk takarításába.

Elsőként a városközpontban levő könyvesbolt tulajdonosa, Rino De Martino fogott egy vödör mosószeres vizet és egy kefét, majd  nekilátott lesikálni a Plebiscito tér oszlopait - közölte a helyi sajtó. Utána a huszonhét éves Emiliana Pellone lépett, aki kulturális menedzseri diplomával a zsebében blogjáról intézett felhívást a nápolyi fiatalokhoz. "Elég a szemétből, ha nincs más, takarítsunk ki mi, tegyük tisztába városunkat'" - írta a fiatal nő, aki már egész hálózatot teremtett CleaNap névvel.

A Nápoly kitakarítását nevében is célzó Facebook-oldalhoz eddig közel háromezren csatlakoztak: minden tizedik nap a város meghatározott helyszínét takarítják ki seprűvel, lapáttal a kezükben. A kezdeményezéshez a szintén most alakult Guerilla Gardening - egy családanyák, nyugdíjasok, tanárok, ügyészek alkotta mozgalom - is társult.

A közös takarításban minden korosztály és társadalmi réteg részt vesz. Van, aki az eldobott cigarettacsikkeket szedi össze, más az üvegeket; a helyi bűnszervezet utcai lövöldözésében meggyilkolt Annalisa édesapja a szelektív hulladékgyűjtést igyekszik reklámozni saját kerületében; van, aki a teljesen elhanyagolt tereket, parkokat próbálja életre kelteni fűnyírással, virágültetéssel. A La Repubblica című lap szerint csakis a "szemétangyalokká" változott lakosok képesek megmenteni saját városukat, de ők se tudják eltüntetni a nápolyi utcákat továbbra is ellepő közel kétezer tonna hulladékot.


Nápoly városa: közel kétezer tonna szemét van az utcákon
Nápoly városa: közel kétezer tonna szemét van az utcákon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: