2013-01-04 14:46:51• hírek • Kocsis Zoltán

Napokig eltarthat, amíg a Szatmár Megyei Kórházban alkalmazni tudják az elektronikus recepteket

Noha Romániában január elsejétől csak az elektronikus receptek alkalmazásával írhatnak fel ártámogatással vásárolható gyógyszerekre vényt az orvosok, az új rendszerre csak a családorvosok vannak felkészülve: a kórházak, járóbeteg-ellátók már annál kevésbé.

Szatmár megyében is hasonló a helyzet: a családorvosok készen állnak, a kórházban viszont csak most dolgoznak a problémán. „Nem tudom megmondani, hogy mikorra lesz kész és azt se, hogy ez kerül-e valamibe a kórháznak", válaszolta a Szatmár.ro megkeresésére Constantin Damian, a Szatmár Megyei Kórház sajtószóvivője. „A kórház informatikusa tegnap is (csütörtök) és ma is (péntek) gőzerővel dolgozik, hogy valamennyi gépre feltelepítse a programot. Hogy ez meddig tart, nem tudom. Az biztos, hogy napok kérdése, semmiképpen nem heteké", tette hozzá Damian.

A szóvivő elmondta, hogy a kórház egyes osztályain már működik az új rendszer. Ahol nem, ott olyan orvosi levéllel bocsátják el a pácienst, amely tartalmazza annak pontos adatait: a háziorvosnak ezek szerint kell felírni a gyógyszert.

Ez egy olyan praktika, amit a kórházak már régebb óta űznek - az új rendszer egyik célja pedig az, hogy ezt kiszűrje. A magánkézben lévő háziorvosi rendelők ugyanakkor más problémákkal nem küszködnek a rendszert illetően: úgy országos, mint megyei szinten már letöltötték azt a szoftvert, amelyhez mellesleg az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) honlapján ingyen hozzá lehet jutni. Mindezt megerősítette dr. Láng László, a Szatmár Megyei Háziorvosok Szövetségének alelnöke is.

A városi tanácskosként is tevékenykedő Láng elmondta ugyanakkor, hogy az elektronikus receptek rendszerének első munkanapján, csütörtökön máris komoly problémával kellett szembesülniük: leállt a szerver. „A technikai problémákra számítani lehetett, mivel az előző hónapokban is volt rá példa. Ha a fővárosi központi szerver leáll, akkor megbénul a teljes országos rendszer. Ezért a problémát csak Bukarestben lehet orvosolni", magyarázta.

Napokig eltarthat, amíg a Szatmár Megyei Kórházban alkalmazni tudják az elektronikus recepteket

Romániában 2012 őszének elején vezették be az elektronikus receptek rendszerét, ám kötelezővé 2013 január elsejétől vált. Addig párhuzamosan működött a digitális és a klasszikus rendszer. Elsejétől azonban a patikák csak olyan kézzel írott recepteket fogadhatnak el, amelyek még 2012 december 31. előtt kelteztek. Ellenkező esetben a páciensnek ki kell fizetnie a gyógyszer teljes árát. A CNAS adatai szerint mellesleg már tavaly a háziorvosok 87%-a írt legalább egy elektronikus receptet, a patikák 90%-a pedig már fogadott el digitális vényt.

Az elektronikus receptet az orvos írja fel, akárcsak a hagyományosat, a beteg kap róla egy másolatot, amivel elmegy a gyógyszertárba, ahol a számítógépes rendszeren keresztül elérhető e-recept alapján megkapja a számára felírt gyógyszert. Ha a családorvos házhoz megy a betegéhez, akkor szintén egy elektronikus formában lekért, de kitöltetlen receptet kell magával vinnie két példányban. Ezeket a gyógyszertárban kötelesek elfogadni a gyógyszerészek és az adott gyógyszert kiadni. A háziorvos pedig utólag vezeti be ezeket az informatikai rendszerbe.

Az elektronikus recept egyik előnye, legalábbis a szakemberek szerint, hogy ezzel elkerülhető, hogy egy betegnek a más panaszok miatt rendszeresen szedett gyógyszereivel összeférhetetlen kezelést írjanak fel. Előfordul, hogy a kedvezményes vagy ingyenes gyógyszerre jogosult személyek mások számára is kiváltanak készítményt. A CNAS szerint az e-recept bevezetése kiszűri az ilyen visszaéléseket is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: