2012-01-27 18:11:05• hírek • M. T. R.

Napkor és Kaplony – immár papíron is testvértelepülés

A két hasonló település, Napkor és Kaplony közötti élő testvér települési kapcsolat immár okirat szerint is létezik. Péntek délután a kaplonyi kultúrotthonban ünnepélyes keretek között írták alá, hogy a jövendőben is igyekszik a két község támogatni egymást.

A szép számú jelenlévőt házigazdaként Mosdóczi Vilmos polgármester üdvözölte. Külön a napkori - félszázfőnyi - vendégeket, külön a két megye, azaz Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Szatmár önkormányzati vezetőit, Seszták Oszkárt és Csehi Árpád Szabolcsot, s persze a kaplonyiakat is. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy nem amolyan protokolláris szerződés aláírásától várja a két település a tényleges kapcsolat kialakulását, hiszen az mér él a gyakorlatban is mind az egyház, mind az iskola, mind a kultúra, mind a sport terén. A kaplonyiaknak továbbá különösen sokat jelent, hogy eddig kétszázan lettek Napkoron (újra) állampolgárai Magyarországnak.

A napkori polgármester, Spinyhért Zsolt dr. szólt ezt követően. Tudatta, szívesen jöttek ismét Kaplonyba mind a félszázan. Elkötelezettek az ősi partiumi település irányába. Kiemelte, hogy a két település múltjának számos megfelelésén túl hasonló abban is, hogy 3 és 4 ezer fő közötti a lakossága, de még inkább abban, hogy mindkét községben dolgos, keresztény emberek élnek. Biztosította a jelenlévőket arról, hogy erejükhöz mérten mindig is támogatni fogják a kaplonyiakat, s ennek bizonyosságaként szorgalmazta, hogy a kapcsolatokat mélyítsék: még több alkalmuk legyen a gyermekeknek is barátságkötésre, azaz még több alkalommal találkozzanak. A magyarországi állampolgárság viszonylatában a továbbiakban is nagy szeretettel várják Napkoron a kaplonyiakat.

Seszták Oszkár, az Országgyűlés képviselője, a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének elnöke kifejtette, hogy szívesen tett eleget a látogatásnak; amint fogalmazott: szívesen lesz bokréta a kalapon. Szólt arról, hogy szerencsére példaértékű a kapcsolat a két megye között is. Számtalannak tűnő közös megvalósításuk van már, s európai uniós forrásokra rendre együtt pályáznak. Ugyanakkor a kapcsolat él fizikális, szellemi és kulturális téren is. Azon kívánságának adott hangot, hogy a két megye, s bennük e két település is ne a két ország szélén legyen, hanem a mind jobban összefonódó szálak révén, képletes értelemben a közepén. Mint országgyűlési képviselő köszönte a napkoriaknak, hogy élen jártak az állampolgárság igénylésének személyes kapcsolattal történő megkönnyítésében.

Csehi Árpád Szabolcs, Szatmár megye önkormányzatának elnöke kifejtette: az igazi testvér települési kapcsolat személyes kapcsolatokon alapul. Figyelmébe ajánlotta a két községnek, hogy együttműködésüket akár a mezőgazdaság terén is bővíthetnék. Azt kívánta, hogy a Napkor és Kaplony közötti kapcsolat ugyanolyan kiváló legyen, mint a két megye közötti. Ő is beszélt arról, hogy a közeli jövőben még számos tényleges értéke lehet a két megye közötti együttműködésnek: kerékpáros út létesül nemsokára, a turizmust, az egészségügyet is közösen fejlesztik. Hangoztatta azt is, hogy fontos megteremteni a jogi keretet is a testvér települési együttműködésnek. S ezt a továbbiakban is tartalommal kell megtölteni - buzdított.

Az okmány ünnepélyes aláírását követően a Lead and Follow Táncegyesület tagjai, az Asszonykórus, a kaplonyi fúvósok szórakoztatták az ünneplőket, majd a vacsora után a RetroMánia szolgált zeneszóval. Alkalmuk volt a napkoriaknak és a kaplonyiaknak mulatni, ismerkedni, jót beszélgetni, örülni egymásnak.


Napkor és Kaplony – immár papíron is testvér település

Napkor és Kaplony – immár papíron is testvér település

Napkor és Kaplony – immár papíron is testvér település

Napkor és Kaplony – immár papíron is testvér település

Napkor és Kaplony – immár papíron is testvér település


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: