2020-04-29 12:44:50• hírek • Agerpres

Napirendre tűzte Székelyföld autonómia-statútumának törvénytervezetét a szenátus

A nagy román pártok többsége már előre kijelentette: a törvénytervezet ellen fog szavazni

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem támogatja a Székelyföld autonómia-statútumának törvénytervezetét és ellene fog szavazni a szenátusban, amely döntő ház az ügyben, jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu.

A PSD a képviselőház szakbizottságában is a törvénytervezet ellen foglalt állást, a tervezet minden bizottságban negatív véleményezést kapott, negatív véleményezéssel került a képviselőház napirendjére, írta Ciolacu szerdai Facebook-bejegyzésében.

Szerinte a 'jelenleg nacionalizmust mímelő' Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői okolhatók azért, hogy az alsóház plénuma nem tudta a hallgatólagos elfogadásra megszabott határidő előtt megvitatni a tervezetet, mivel "fertőzötten jelentek meg a parlamentben, és emiatt nem tudtak ülést tartani abban az időszakban".

Florin Roman, a PNL képviselőházi frakciójának vezetője azon a véleményen van, hogy a Székelyföld autonómia-statútumáról szóló törvénytervezet hallgatólagos elfogadása a PSD és az RMDSZ közötti 'politikai alku' eredménye. Az RMDSZ ennek fejében támogatja a PSD-t, hogy átvigye a parlamenten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos populista tervezeteit, állítja Roman.

A Pro Románia párt a Székelyföld autonómia-statútuma törvénytervezetének elfogadása ellen fog szavazni a szenátusban, jelentette ki Victor Ponta, az alakulat elnöke.

'A tegnap (kedd - szerk. megj.) este értesültem a sajtóból a tervezet létezéséről. A Pro Románia képviselői nem szavaztak meg egy ilyen törvényt, a szenátorai pedig ellene fognak voksolni! Meggyőződésünk, hogy Románia szenátusa elutasítja ezt a kezdeményezést - a Pro Románia pedig küzdeni fog ezért' - írta Ponta szerdai Facebook-bejegyzésében.

Varujan Vosganian, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szóvivője az AGERPRES hírügynökségnek kijelentette, az alakulat szenátorai a törvénytervezet ellen fognak voksolni. Meggyőződése ugyanakkor, hogy csak a házbizottság figyelmetlenségének tudható be a tervezet hallgatólagos elfogadása.

A képviselőház április 23-ai ülésén több más jogszabálytervezettel együtt hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómia-statútumának törvénytervezetét, miután a megvitatásra megszabott határidő lejárt. A közigazgatási szakbizottság negatívan véleményezte a tervezetet, amelyről a szenátus szavaz döntő házként.

Robert Cazanciuc, a felsőház ügyvivő elnöke szerdán 14 órára összehívta a ház plenáris ülését, amelynek napirendjén egyetlen pont szerepel: a Székelyföld autonómia-statútumának törvénytervezete.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: