2008-10-23 15:32:59• hírek • Parajdi Andrea

Többet fogunk fizetni a szemétszállításért

A lakosság nagy része még mindig érthetetlenül fogadja a szemétszállítási díjak január elsejei emelkedését. Ilyés Gyula polgármester hangsúlyozta, nem tarifanövelésről, hanem reális fizetési költségek kiszámításáról van szó.

-Érthető a lakosság felháborodása, hiszen mindenki csak azt látja, hogy kétszer akkora lesz a szemételszállítási díj, mint korábban. Kevesen tudják azonban, hogy az elmúlt évek alatt országos viszonylatban milyen szerencsés helyzetben voltak, hiszen minimális összegért szabadulhattak meg hulladékaiktól. A január elsejei díjemeléssel az átlag körül leszünk - magyarázta a polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A mostani rendszer alapján függetlenül attól, hogy ki mennyi hulladékot termel, mindenki ugyanannyit fizet a szemétszállításért. A jövőben azonban úgy határozzák meg a tarifákat, hogy mindenkinek annyit kelljen fizetni , amennyit szemetel, tehát nem a havidíj emeléséről, hanem egy új kiszámítási módszer életbelépéséről van szó. Ez a módszer a magánházak lakóinak lehetővé teszi, hogy az új szerződést egy bizonyos köbméterre, és az azért járó tarifákra kössék meg, azonban a tömbházban élők családonként egy azonos egységárat kell fizessenek.

A Florisal Köztisztaságért Felelős Vállalat már régóta tervbe vette az új tarifakiszámítási rendszer bevezetését, mivel ezidáig veszteséggel dolgozott. -Évekkel ezelőtt lett meghatározva a szemétszállításért járó összeg mértéke. Azóta nem csupán a lakosság termel több hulladékot, de az üzemanyagára is jóval magasabb lett - részletezi Ilyés a problémákat.

Bár sokan fontolgatják, hogy kössenek-e új szerződést a Florisallal, vagy valamilyen más úton -engedély nélkül működő cégekkel - próbálják meg elszállíttatni hulladékaikat, Ilyés szerint az új rendszerben nem lesz lehetőség a fizetés elkerülésére. Regisztrálni fogják azokat a személyeket, akik kötöttek szerződést, és azokat is, akik nem. Minden olyan vállalat, amely megpróbálja elkerülni a szemétszállítási díj fizetését és ezért nem ír alá szerződést, a helyi adóba belefoglalva, sokkal nagyobb összegek kifizetésére kényszerül.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: