2013-02-13 09:50:38• hírek • MTI

Napi tíz liter kólát ivott - meghalt

A mértéktelen kólafogyasztás is hozzájárult egy napi 10 liter Coca-Colát fogyasztó új-zélandi nőnek a halálához az ügyet vizsgáló igazságügyi orvosszakértő szerint.

A 30 éves Natasha Harris, aki három éve halt meg szívleállás következtében, az ajánlott mennyiséget kétszeresen meghaladó koffeint és az ajánlott mennyiségű cukor tizenegyszeresét vette magához a napi tíz liter kólával.
A túlzásba vitt kólafogyasztás "jelentős tényező" volt a nő halálában - állapította meg kedden David Crerar igazságügyi orvosszakértő, aki szerint ez szívritmuszavart okozott, és "a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján valószínűtlen, hogy a páciens ugyanekkor és ugyanígy halt volna meg" akkor is, ha nem itta volna egész nap a szénsavas üdítőitalt.

Tíz liter kóla több mint egy kilogramm cukor és 970 milligramm koffein bevitelét jelenti - idézte a szakembert a BBC.
Hozzátartozói szerint a nyolcgyermekes invercargilli asszony Coca-Cola-függővé vált, és elvonási tünetek jelentkeztek nála - például remegett, ideges és ingerlékeny lett, dührohamokat kapott -, ha nem jutott hozzá az italhoz. Amikor ébren volt, állandóan kólát ivott, s a cukrozott ital okozta szuvasodás miatt már el kellett távolítani az összes fogát.

A Coca-Cola cég szerint nem bizonyítható, hogy a kólafogyasztás hozzájárult volna a beteg halálához. Az igazságügyi orvosszakértő sem hibáztatta a gyártót vásárlója felelőtlen fogyasztási szokásaiért, ugyanakkor felszólította az italgyártókat, hogy feltűnőbben figyelmeztessenek termékeiken a túl sok cukor és koffein fogyasztásának kockázataira.

A szakértő szerint a nőnek és családjának is komolyabban kellett volna vennie olyan figyelmeztető jelzéseket, mint az, hogy már évekkel a halála előtt kihullott az összes foga valószínűsítetten a túlzott kólafogyasztás miatt, vagy hogy gyermekei közül némelyik fogzománc nélkül született.

A halottkémi vizsgálat megállapította, hogy a nőnek megnagyobbodott a mája, ami a túlzott cukorbevitel és a vér alacsony káliumtartalma okozta zsírlerakódásra vezethető vissza. Natasha Harris nem fogyasztott alkoholt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: