2013-08-07 09:39:05• hírek • Kocsis Zoltán

Napi ötven lejbe kerül az extra ellátás a megyei kórházban

A Szatmár Megyei Kórház is csatlakozott azon európai egészségügyi intézményekhez, amelyek VIP-teremmel rendelkeznek. A Szatmár Megyei Tanács kedden pedig eldöntötte, hogy 50 lej napidíjat kell fizetnie annak, aki ebben az extra szolgáltatásban szeretne részesülni.

Külön szoba, televízió, saját mellékhelyiség, légkondicionáló berendezés - többek között ezekben részesülnek mindazok, akik hajlandóak kifizetni az illetéket. „Folyamatosan szembesültünk az igénnyel, ezért úgy döntöttünk: miért is ne. Hisz a VIP-termekkel legalább egy kis pénzhez is juthat a kórház. Ez egy bevett nyugati eljárás", mondta az ülést követően Adrian Stef tanácselnök.

Szatmárnémetiben jelenleg három ilyen terem van, ám a kórház és az MT vezetőinek célja, hogy minden osztályon legyen legalább egy.

A tanácsosok ismét jóváhagyták a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér modernizálására fordítandó 3,8 millió lej elkülönítését - a repetára azért volt szükség, mert az előző alkalommal némi hiba csúszott a gépelésbe. Döntés született arról is, hogy a Ráksa és Ráksahegy közötti megyei út három kilométeres szakasza ismét községi úttá minősül. Erre azért volt szükség, mert a helyi önkormányzat egy helyi érdekeltségű beruházást folytat a területen.

Az MT 2015 végéig meghosszabbította a szerződést a környezetvédelmi minisztériummal, így folytatódhat a szamosdobi ökologikus szeméttelep fejlesztése. Átcsoportosítottak bizonyos összegeket is - mivel sem európai uniós, sem kormányzati pályázat nincs napelempark építésére, így leállt a Kolcs és Szopor községekbe tervezett beruházás terveinek előkészítése.

A tanácsülést követő sajtótájékoztatón Stef szót ejtett a megyei könyvtár jövőjéről is. Elmondta, hogy az MT hajlandó lenne a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal közösen megvásárolni az egykori Pannónia szálló épületét - ám távolról sem annyiért, amennyit Vasile Tantas kér. Az avasi üzletember ismét jelezte eladási szándékát a kulturális minisztérium felé és 10 millió euró körüli összeget kér az ingatlanért.

„Noha elkészültek a könyvtár tervei a Kogalniceanu utcai telekre, adódott ez a lehetőség. Szeretnék azonban egy korrekt szakvéleményt és árbecslést. Uniós támogatással ugyanis kialakíthatnák a Pannóniában egy kulturális központot", fogalmazott Stef, aki korábban a Székesegyház és a Divatház közötti parkban is el tudta volna képzelni az új könyvtárat.

Mindez azonban azt jelenti, hogy az MT-nek meg kell hosszabbítania a bérleti szerződést a könyvtárnak most otthont ingatlan tulajdonló Federalcooppal. „Vagy meghosszabbítjuk a szerződést vagy találunk egy másik megoldást", tette hozzá a tanácselnök.

Mindezt Stef egy nappal azt követően nyilatkozta, hogy Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere ismét kijelentette: a megyei tanáccsal közösen hajlandó lenne megvásárolni az épületet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: