2010-12-28 07:58:27• hírek • Szatmár.ro

Napfényhiány a téli időszakban

Havas tájak, síkos utak, hideg és napfényhiány. A téli hónapokban leginkább ebben részesülünk. Sokaknak megnő az alvásigényük, de a legtöbben mégsem a szunyókálást-, hanem a napfény cirógatását hiányolják.

A Nap nyáron testünket és lelkünket egyaránt több mint 14 órán át babusgatja. A téli időszakban viszont alig nyolc órányi napos időszakkal ajándékoz meg bennünket, aminek hatására vitalitásunk és energiánk is jóval kevesebb. A Nap ebben az időszakban gyengébben és jóval rövidebb ideig süt, ezért szervezetünk is takarék üzemmódra kapcsol. Ez azt jelenti, hogy immunrendszerünk a megszokottól érzékenyebb, gyakoribbak a megfázásos megbetegedések, mivel kevesebb antitestet termelünk. Anyagcserénk szintén megsínyli a téli napokat, korlátozott kapacitással működik, aminek egyenes következménye, hogy a zsírpárnák is könnyebben lerakódnak. Helyzetünket az is megnehezíti, hogy a test kevesebb erőt szolgáltat az izmoknak is.

A testi tüneteken kívül, a napfényhiány a lélekre is negatív hatással van. A borongós, szürke napokon az érzékenyebbek hangulata mélabúsabb, ellenben a nyári napsütötte időszakban a lelkünk is kivirul. Olyanok is szép számmal akadnak, akik depresszióba burkolódznak és belebetegszenek a napsugarak hiányába. Az ok a fényhiányban keresendő, aminek hatására az agyban a tobozmirigy melatonint választ ki. A melatonin felelős a kedvtelenségért, a megnövekedett alvásigényért és a fáradságérzetért. Megoldás lehet, ha vérmérsékletünknek és alaptermészetünknek megfelelő közérzetjavító módszerek közül választunk.


Télen szervezetünk is takarék üzemmódra kapcsol
Télen szervezetünk is takarék üzemmódra kapcsol


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: