2018-10-10 10:21:31• hírek • hirado.hu

Napelemtelepet létesítettek Csernobilban

A létesítmény egyelőre egy megawatt energiát állít elő, ezzel mintegy kétezer háztartást képes ellátni. A hosszú távú cél azonban az, hogy száz megawattosra növeljék a teljesítményét.

Ukrajna néhány évvel ezelőtt tűzte ki azt a célt, hogy növeli a villamos áram előállítását. A csernobili reaktor közelében új naperőművet nyitottak meg több mint másfél hektáron, amely a Solar Csernobil nevet kapta. A nemrégiben átadott napelemtelepet összekapcsolják az ukrán villamosenergia-rendszerrel.
 

Ezért úgy döntöttek, hogy a csernobili erőmű környékét, mintegy 2500 hektárt napelemek telepítésére megnyitják a beruházók előtt. Mivel az ország meglehetősen olcsón kínálja a területet, a régióból pedig könnyű rácsatlakozni az energiarendszerére, a beruházás vonzza a befektetőket. Az új létesítmény fejlesztése évekkel ezelőtt kezdődött, a kész telepet viszont csak 2018. október 5-én adták át, illetve csatlakoztatták az energiahálózatra.
 

A napelemtelep alig 100 méterre található attól a fémkupolától, amely az egykori atomerőművet fedi be. 1986. április 26-án a csernobili reaktor négyes blokkjának reaktorát két robbanás szakította szét, a felszabaduló szennyező anyagok pedig Európa háromnegyedét elérték. A radioaktív szennyezés főleg a mai Oroszországot, Ukrajnát és Fehéroroszországot érintette.
 

A baleset után százezreket telepítettek ki az erőmű kétezer négyzetkilométeres körzetéből. A szakértők szerint az emberek még 24 ezer évig nem térhetnek vissza a zónába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: