2012-12-21 10:19:39• hírek • Kocsis Zoltán

Napelempark épülhet Szatmárnémetiben

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Napelempark épülhet Szatmárnémetiben, legalábbis a városi tanács csütörtöki ülésén áldását adta a tervezett beruházásra. Ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor Szatmárnémeti lehet a harmadik olyan település a megyében, ahol jelentősebb mértékű alternatív energiát termelnek.

A Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtökön rábólintott a tervezetre, így a túlnyomó részt olasz kézben lévő Fotopark kft. megkapta az engedélyt a napelempark kialakítására. Amint Nits János, az urbanisztikai bizottság elnöke elmagyarázta, a park a megyeszékhely belterületén, a Károlyi út (amennyiben Nagykároly felé haladunk) bal oldalán lesz, a Dana hotel közelében.

Ennél fontosabb azonban a transzformátorház közelsége, amely lehetővé teszi, hogy a megtermelt energiát csatlakoztassák az országos hálózathoz. A szóban forgó terület, amely a Dino Tucii kft tulajdonában van (a használati joggal ruházta fel a Fotopark kft-ét), 3,6 hektár nagyságú. Egyik, az országúthoz közelebb eső részén irodahelyiségek és kisegítő épületek lesznek, a nagyobbik részét pedig a napelemeket szerelik fel. Ezek termelési kapacitása 0,99 megawatt lesz. A napelemek alatt, a tervek szerint, lucernát termesztenek majd.

Amennyiben a beruházás megvalósul, Szatmárnémeti lehet a harmadik olyan adminisztratív egység a megyében, ahol napelempark működik. Amint arról annak idején a Szatmár.ro beszámolt, a Szatmár Megyei Tanács Kolcs és Szopor községgel közösen két park létrehozására pályázik. Előbbi 28, utóbbi 30 hektáron fekszik majd, termelési kapacitása pedig 10 megawatt lesz. Ennek 30% lesz a községeké, 70%-át pedig a megyei tanács veszi át.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: