2014-06-13 09:26:30• hírek • MTI

Kacagójancsik a Nyíregyházi Állatparkban

Már a közönség is megtekintheti az április végén kikelt kacagó kokabura fiókákat (Dacelo novaeguineae) a Nyíregyházi Állatparkban.

Ausztrália legismertebb, kacagójancsinak is hívott madarainak nyíregyházi utódai eddig a látogatóktól elrejtve, egy odvas fában nevelkedtek, mostantól azonban már a közönség is láthatja őket a park madárházának külső röpdéjében - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő csütörtökön az MTI-vel.

A madár testhossza 45 centiméter, testtömege legfeljebb 500 gramm. Az ausztrál kontinens déli részén, valamint Tasmániában és Új-Zélandon is megtalálható. Az emberi hangot utánzó kacagójancsi a legnagyobb jégmadarak közé tartozik, tápláléka rovarokból és más gerinctelenekből, valamint kisemlősökből áll, és mivel hüllőket és kígyókat is zsákmányol, az első ausztrál bevándorlók nagyon megszerették őket.

A különleges éneket - amelyet territóriumának megjelölésére használ - elsősorban kora reggel és alkonyatkor lehet hallani.

A kokabura a fák odvába, általában tíz méter magasra rakja fészkét, tojásait 24-26 napig költi. A madarak egyéves korukban érik el az ivarérettséget. A fiatal madarak körülbelül 30 napos korukban repülnek ki, de a szülőkkel maradnak még egy évig és segítenek felnevelni a következő fészekaljat.

A nyíregyházi kacagójancsi-fiókák igen jó étvágyúak, szüleik naponta egérrel, naposcsibével és gyászbogárlárvával etetik őket, desszertnek pedig lisztkukacot és tücsköt fogyasztanak - mondta el a szóvivő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: