2008-02-08 12:21:13• hírek • Anna Szelényi

Becsapós kérdések az állásinterjún

interjuMég ha úgy érzed, hogy alaposan felkészültél, akkor is érhetnek kellemetlen meglepetések.
Felismered ezer közül is – ezek azok a kérdések, amelyekre mintha nem lenne helyes válasz. Mit tudsz tenni ebben a helyzetben?
 
Ne blokkolj le, ezekre a kérdésekre is megadhatod a megfelelő válaszokat.

A jövőre vonatkozó kérdés

A kérdést általában így fogalmazzák meg: „Hol látod magad 5 év múlva?”

A legjobb taktika: beszélj a kvalitásaidról.

Ne adj túl sok részletet a jövőddel kapcsolatos terveidről.  Beszélj inkább a szakmai céljaidról és hogyan akarod elérni őket. Olyan célokra gondolok, mint a szakmai fejlődés, vagy új kihívások keresése. Ezek a tényezők nagyon fontosak a munkáltatók számára.

A fizetést illető kérdés

Habár azt mondják, hogy bármilyen választ is adnál, az sohasem lesz javadra, ez a dolog nem minden esetben igaz.

Ha egy interjú alkalmával megkérdeznek, mennyi lenne az a pénzösszeg, amely motiválna, próbáld megérdeklődni, hogy az illető állás milyen fizetést feltételez.

Ha a munkáltató nem tágít a kérdés mellől, gondolj egy olyan intervallumra, amelybe besorolhatod a kívánt összeget. A válasz megadása előtt vedd figyelembe az előző álláson kapott fizetést, az áhított, valamint egy hasonló állás standard fizetését.

A „Miért?” kérdés

Ha egy interjú alkalmával megkérdezik,”miért lennél te a legmegfelelőbb személy az állás betöltésére” őszintének kell ecsetelned adottságaidat, vigyázva arra, hogy ne dicsérd túlságosan magadat.

Furcsa kérdések

Ha egy fa lennél, melyik lenne az? És ha autó, vagy állat lennél?

Első sorban nem kell pánikba esned… vegyél egy mély levegőt és gondolkozz.

Ezek után jussod eszedbe, hogy nem létezik „helyes” válasz, a választásod igazából nem fontos a megpályázott állás szempontjából.

Az interjút vezető egyén azt szeretné látni, hogyan boldogulsz a váratlan helyzetekben és a nyomás alatt.  Nem számít milyen fát, autót, vagy állatot választasz, a lényeg, hogy tudd megindokolni a választásodat, olyan módon, hogy az javadra váljon.

Tehát válassz egy nyárfát, mert feltételezhetően magas eredményeket akarsz elérni a karrieredben, vagy válasz egy tölgyet, mert szeretnéd hozzásegíteni a céget, hogy gyökereket eresszen. És ne feledd – akármi is legyen a választásod, nagyon jó lesz.

Sz.A.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: