2014-10-13 15:33:17• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Presbiteri konferenciát tartottak Nagytarnán

A Szatmári Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége tizenkilencedik alkalommal rendezte meg konferenciáját. Az őszi konferencia helyszíne a nagytarnai Ecosunhome volt.

Szombaton délelőtt 10 órakor 17 szatmári gyülekezet képviseletével kezdődött el a konferencia. Jelen voltak a presbiterek: Adorján, Aranyosmeggyes, Batiz, Egri, Lázári, Mikola, Ombod, Sándorhomok, Sárközújlak, Szárazberek, Szatmárgörbed, Nagytarna, Szatmár-Láncos, Szatmár-Németi, Szatmár-Szamosnegyed, Szatmár-Kültelek és Szatmár-Szigetlanka református gyülekezetéből, ugyanakkor jöttek a bihari, erdővidéki, zilahi, szilágysomlyói és nagykárolyi egyházmegyékből is. Kovács Sándor esperes, Csűry Miklós egyházmegyei főgondnok, valamint Tatár Miklós főszervező, a presbiteri szövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

A Természet és a Szeretet Otthonában az alkalom megnyitásaként igét hirdetett Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerült püspöke. A napi ige Jeremiás könyve 9. részéből szólt biztatva arra, hogy az emberi erő kevés, ne abban bízzunk, hanem első sorban Isten segítségében.

Az első előadást Jobb Domokos ombodi lelkipásztor tartotta az úri imádság negyedik kérése alapján: „a mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!" Habár Jézus élő kenyérnek mondja magát, ami a lelki szükségletekre utal, de éppen a „Mi Atyánk" bizonyítja azt, hogy Isten a testi szükségeinkre gondot visel. Fontos az, hogy a kenyér hozzánk kapcsolódik és a kérésben megjelenő többes szám pedig arra utal, hogy közösségben gondolkozzunk a mindennapi kenyerünk kapcsán is. A kenyér nem csak terem, hanem a mi dolgunk is, nekünk is kell tennünk érte, Isten minket használ az előteremtésére.

Presbiterek konferenciája Nagytarnán

A második előadásban Nagy Sándor a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese a különböző imamegjelenési formákról beszélt, annak fázisairól és hasznáról. A közös ima elengedhetetlenül fontos. Sok emberi történet és tapasztalat arról szól, hogy csodatévő ereje van. Amikor mások már lemondanak emberekről, az imádság megment. Hozzászólásként több presbiter atyafi is bizonyságot tett arról, hogy milyen hatással volt életükre, közösségi létükre is az együtt imádkozás.

Az egyházmegyét érintő pályázatokról Matuz Zsolt presbiter és Ilonczai Zsombor szárazberki lelkipásztor beszélt, kitérve az Ecosunhome felépítésére és a Szatmárnémeti Református Gimnázium épületének fejlesztésére is. László Kálmán egyházkerületi elnök a presbiteri szövetségek öt szintjéről beszélt: helyi, körzeti, egyházmegyei, egyházkerületi és országos. Fontos, hogy az alsóbb szinteken is legyenek képzések.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: