2016-11-06 16:53:20• hírek • Szatmár.ro, MTI

Nagyszabású rendezvénnyel indította kampányát az RMDSZ

Romániai Magyar Demokrata Szövetség a kolozsvári Horia Demian sportcsarnokban tartotta a szövetség kampánynyitó rendezvényét, több mint 1500 meghívott jelenlétében.

Szatmár megyéből is többen vettek részt az eseményen, jelen volt Pataki Csaba, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, de természetesen részt vettek a megyei szervezet jelöltjei is, mások mellett Turos Lóránd szenátorjelölt, Magyar Lóránd és Erdei D. István képviselőjelöltek.

A rendezvényen Markó Béla, a parlamenti politizálásból 26 év után visszavonuló volt RMDSZ-elnök a romániai autópálya-építések kudarcával szemléltette, hogy mit is jelent Erdély számára a bukaresti kormányzás. "Tessék rábízni Székelyföldet a székelyekre! (.) Tessék odaadni Erdélynek azt a költségvetést, ami jár, tessék rábízni az itteni magyarokra és románokra, (.) és építünk egy másik Erdélyt, ahol tényleg otthon leszünk valamennyien, de amíg Bukarest 12 év alatt 50 kilométert tudott megépíteni a tervezett 400 kilométer autópályából, amíg a városaink kevés kivétellel úgy néznek ki, mint 25 évvel ezelőtt, arra megy el az energiánk, hogy megvédjük azokat a jogokat, amelyeket szívós küzdelemmel alkotmányba és törvénybe foglaltunk" - jelentette ki Markó Béla.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere is felszólalt. Elmondta: 15 éves pályafutása alatt megtanulta: a győzelemhez egy elkötelezett, alázatos és kitartó csapatra és nagyon sok munkára van szükség.

„Olyan emberek közösségére, akik képesek mindent a célnak alárendelni. Egy választást elbukni csupán a jelölt képes. Megnyerni viszont csak a csapattal lehet. Mert az azt jelenti, hogy mindenki eleget dolgozott. Hogy hétvégén is bekopogott a szomszédhoz, ha nem érte utol hétköznap. Hogy felhívta összes ismerősét szavazásra buzdítani - még azokat is, akikkel amúgy egy hete még összevitatkozott" - hiszi a polgármester. „Az RMDSZ a legjobb, a Szövetség a legalkalmasabb arra, hogy érdekeinket, értékeinket és törekvéseimket a bukaresti parlamentben képviselje. Erős Erdélyt, erős magyar képviseletet - ezt jelenti a győzelem december 11-én. Mert nekünk nem a saját érdekünk, hanem a közösség érdeke az első. Együtt sikerülni fog!" - zárta felszólalását Kereskényi.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kijelentette: azért kell megmenteni Kolozsvárt, Nagyváradot és Székelyföldet Bukaresttől, "mert 98 év alatt sokkal több problémát okoztak, mint ahányat megoldottak". Hozzátette: "azt kérjük, amit megígértek nekünk 1918-ban, ami nekünk jár. Legyen a magyar nyelv is hivatalos nyelv, ahol többségben vagyunk!" Antal Árpád hozzátette: "nem az erdélyi valóságot kell a bukaresti alkotmányhoz igazítani, hanem az alkotmányt az erdélyi valósághoz".

A kampánynyitón szót kapott Biró Zsolt, a választásokon az RMDSZ-szel szövetségben induló Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is. Szerinte olyan korban kell érvényesíteni a közösség érdekeit, amikor a megszerzettnek hitt jogokat is elvitatják. "Ma mindannyian egy kicsit Tamási Zsoltok, Horvát Annák, Ráduly Róbertek, Mezei Jánosok és Antal Árpádok vagyunk" - sorolta azoknak a magyar közéleti szereplőknek a neveit, akik ellen eljárást indított a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA). "Józan ész, magyar szolidaritás, felelősség a magyar választók iránt!" - fogalmazta meg a hármas jelszót Biró Zsolt.

Fotó: Biró István

Kelemen Hunor szerint az elkövetkező parlamenti ciklusban alkotmányba kell iktatni a modern Románia jogi és morális alapjának tekintett 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban a nemzeti kisebbségeknek tett ígéreteket.

"Az a rezolúció, amelyben az ország területén élő őshonos kisebbségeknek az oktatásban, kultúrában, közigazgatásban és igazságszolgáltatásban teljes jogegyenlőséget ígértek, az anyanyelv teljes körű használatát és saját maga által választott vezetőket (...), ez nem pusztán ígéret, hanem törvény. Ezt pedig egy új alkotmánynak kell rögzítenie" - fogalmazott Kelemen Hunor. Kijelentette: az erdélyi magyarság számára 1918 a veszteség éve volt, és ezt a veszteséget egy évszázad alatt sem lehetett elfelejteni és nem lehetett feldolgozni. "De ahogy tudta Kós Károly nemzedéke, tudta Márton Áron nemzedéke, tudta Sütő András és Domokos Géza nemzedéke, úgy tudnunk kell nekünk is: nem jajongani, de cselekedni, dolgozni, építkezni kell!" - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Egy szárnyaitól megfosztott madár hasonlatával élve jelentette ki: az erdélyi magyarságnak sem elég, ha csak gubbaszthat. "Szeretnénk, akarunk repülni. Meg kell őriznünk mindkét szárnyunkat, és csak együtt vagyunk képesek a szárnyalásra" - fogalmazott.

Fotó: Biró István

megtanulta: a győzelemhez egy elkötelezett, alázatos és kitartó csapatra és nagyon sok munkára van szükség. „Olyan emberek közösségére, akik képesek mindent a célnak alárendelni. Egy választást elbukni csupán a jelölt képes. Megnyerni viszont csak a csapattal lehet. Mert az azt jelenti, hogy mindenki eleget dolgozott. Hogy hétvégén is bekopogott a szomszédhoz, ha nem érte utol hétköznap. Hogy felhívta összes ismerősét szavazásra buzdítani – még azokat is, akikkel amúgy egy hete még összevitatkozott” – hiszi a polgármester. „Az RMDSZ a legjobb, a Szövetség a legalkalmasabb arra, hogy érdekeiket, értékeiket és törekvéseiket a bukaresti parlamentben képviselje. Erős Erdélyt, erős magyar képviseletet – ezt jelenti a győzelem december 11-én. Mert nekünk nem a saját érdekünk, hanem a közösség érdeke az első. Együtt sikerülni fog!” – zárta felszólalását Kereskényi. - See more at: http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/erdely.-a-jovo-nagyszabasu-kolozsvari-rendezvennyel-inditotta-parlamenti-kampanyat-az-rmdsz#sthash.xqORzI88.dpuf
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: