2019-06-03 09:19:31• hírek • MTI

Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Romániában

Jelentős mennyiségű haditechnika, sok katona és vadászrepülőgépek bevetésével megkezdődtek hétfőn az erdélyi Nagysinken (Cincu) a Saber Guardian 2019 (SG19) elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat-sorozat romániai manőverei.

A főleg Románia, illetve részben Magyarország és Bulgária területén zajló, hat NATO-tagállam és partnerország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Magyarország, Románia és az Amerikai Egyesült Államok) nyolcezer katonájának részvételével megszervezett gyakorlatsorozatot az amerikai szárazföldi erők európai parancsnoksága és a román szárazföldi erők vezérkara hangolja össze.


Az SG19-t több NATO-tagállam és partnerország nemzeti szintű hadgyakorlattal egészítette ki, így ebben az időszakban ténylegesen 16 ország 13 500 katonája felkészültségét ellenőrzik - mondta a nagysinki megnyitón Dorin Ionita tábornok, a román egyesített haderő parancsnoka.


Joe Jarrard tábornok, az Egyesült Államok szárazföldi erőinek európai parancsnok-helyettese szerint az SG19-en idén 5400 amerikai katona vesz részt, a hadgyakorlat célja pedig a tagállamok és partnerországok katonái közötti együttműködés és összhang erősítése. "Ezeknek a gyakorlatoknak nagy hasznát fogjuk venni, ha ennek a térségnek a megvédésére kényszerülünk" - idézte az amerikai tábornokot a román Agerpres hírügynökség.


Június 24-ig Románia öt lőterén és számos külső helyszínen rendeznek éleslövészetet, harcászati terepgyakorlatot, nappali és éjszakai vízi átkelést és sebesültmentési gyakorlatot. A defense.ro román szakportálon közzétett összefoglaló szerint a SB19-re a második amerikai harckocsizó ezred katonái érkeznek Németországból.


A Saber Guardian hadgyakorlatot 2013-tól 2017-ig évente szervezték meg Bulgáriában, Romániában vagy Ukrajnában, azóta pedig kétévente rendezik. Az Agerpres múlt heti közlése szerint péntekre virradóra egy orosz katonai hajó indult a szevasztopoli kikötőből a bolgár felsővizek felé, hogy megfigyelje azokat a nemzetközi hadgyakorlatokat, amelyeket május és június hónap folyamán Bulgáriában, Romániában, Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában és Észak-Macedóniában szervez a NATO.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: