2010-12-03 12:48:52• hírek • Szatmár.ro

Nagyszabású mentőakció a Szatmár Megyei Kórházban

Péntek délben tűz ütött ki az újkórház harmadik emeletén, a nőgyógyászati osztályon. Az első információk szerint a tűz megközelítőleg 250 négyzetméteren szétterjedt, erős lánggal égett és a negyediken lévő belgyógyászatot is veszélyeztette. Aggódnia azonban senkinek nem kell, ez csupán a Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Felügyelőség által szervezett mentőakció forgatókönyvének volt a része.

Pénteken délben kíváncsi szatmári járókelők, az újkórházban lévő betegek látogatói, hozzátartozói nem mindennapi mentőakciónak lehettek a szemtanúi. Szirénázó, visító tűzoltóautók, mentőautók kanyarodtak be a Szatmár Megyei Kórház bejáratához, hogy minél hamarabb meg tudják fékezni a tüzet, és segítsenek a betegellátásban, hiszen az mentési  gyakorlat forgatókönyve alapján az újkórház harmadik emeletén, a nőgyógyászati osztályon tűz ütött ki, ami bármelyik pillanatban továbbterjedhetett volna a többi osztályra is.

A hatóságokat a 112-es számon riasztották a történtekről, a tűzoltóság azonnal akcióba lendült: a bevetéshez pedig, az intézmény fontosságát és a betegek, a lehetséges áldozatok számát tekintve segítségül hívták a nagykárolyi lánglovagokat is. Eközben nemcsak a kórház harmadik emeletét, hanem a negyediket is evakuálták: az orvosi- és ápolószemélyzet segítségével a betegeket is kihozták a tűz esetleges következményeinek, így például füstmérgezés, elkerülése végett.


Az emeleti kórtermekből kellett kimenteni az embereket
Az emeleti kórtermekből kellett kimenteni az embereket


Három szirénázó tűzoltókocsi néhány perccel a riasztást követően már a helyszínen igyekezett oltani a tüzet, valamint megpróbálták a lehető legrövidebb időn belül kimenekíteni a bennrekedt pácienseket és személyzetet - a tűzoltóautó létrája segítségével, az ablakon keresztül.

A közel 120 perces akció során, sikerült megfékezni a lángokat, komoly személyi sérülés sem történt. A bejárattal szemben lévő füves részen, ezt követően pedig a sürgősségin ellátták mindazokat, akik enyhébb füstmérgezést vagy sérülést szenvedtek.


A lánglovagok több autóval érkeztek a helyszínre
A lánglovagok több autóval érkeztek a helyszínre


Az akciót megelőző eligazításon az is kiderült, hogy az intézményt jövőre már füst- és tűzjelzőkkel is felszerelik, ezzel is igyekezve elkerülni a hasonló, így például a néhány hónappal ezelőtt a giuleşti szülészeten történt tragédiát.
A készülékekre pedig sürgős szükség lenne, mivel az augusztusban lezajlott tűzvédelmi vizsgálatok során a bizottságok több helyen is nem megfelelően tisztított kéményekre és rosszul beszerelt konnektorokra bukkantak, füst- és tűzjelző készülékkel pedig csak a nagykárolyi kórház van felszerelve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: