2019-09-29 06:36:44• hírek • MTI

Nagyszabású katonai parádéval készülnek Pekingben a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulójára

Nagyszabású katonai parádéval készülnek Pekingben a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulójára. Az esemény betekintést nyújt majd a kínai hadsereg gyors ütemben fejlődő fegyverarzenáljába, amelynek segítségével a világ második legnagyobb gazdasága haderejével is igyekszik felvenni a versenyt az Egyesült Államokkal.

A kínai védelmi minisztérium közlése szerint a keddi parádén közel 15 ezer katonát, több mint 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultatnak fel, felülmúlva ezzel a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 50. illetve a 60. évfordulóján, valamint a második világháború lezárásának 70. évfordulóján tartott katonai parádékat. Az eseményen ráadásul a kínai hadsereg legfejlettebb fegyverei közül több első alkalommal lesz látható.


A központi ünnepséget a főváros szívében található, több mint 440 ezer négyzetméteres Tienanmen téren tartják majd, ahol 1949. október 1-én Mao Ce-tung kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. Az évforduló alkalmából a téren beszédet mond majd Hszi Csin-ping kínai elnök, ezt követi a katonai parádé és felvonulás. Az esti órákban ugyanitt művészeti előadást, valamint tűzijátékot tekinthetnek meg az esemény résztvevői.


A katonai parádé előkészületei hetek óta fennakadásokat okoztak Pekingben, ugyanis a hétvégékre ütemezett próbák miatt a forgalmat megbénító lezárásokat jelentettek be a város központjában. Szeptember 7-ről 8-ára virradó éjszaka például mintegy 12 kilométeres szakaszon zárták le a Tienanmen térhez vezető Csang'an sugárutat és környékét, miközben időszakos útlezárásokat alkalmaztak a próbákra tartó hadi járművek teljes útvonalán annak megfelelően, hogy mikor éppen hol haladtak át. Hasonló intézkedések történtek a következő két hétvégén is, jelentős fejtörést okozva a helyi lakosságnak, akik interneten közzétett tájékoztatókat böngészve igyekeztek megtalálni a felszíni és a földalatti közlekedés egérútjait - a lezárások ugyanis a metróvonalakat is érintették.


A South China Morning Post című hongkongi lap információi szerint a kínai rendfenntartók megakadályozták a bejutást minden olyan lakóépületbe is, amelyről rá lehet látni a felvonulásnak helyet adó sugárútra, és bezáratták a környéken működő külföldi sajtóképviseletek irodáit az érintett hétvégékre. A The Diplomat hírportál szeptember 13-án megjelent cikkében pedig az olvasható, hogy a Tienanmen tér környékén működő szállodák szeptember 5-én tájékoztatták vendégeiket, hogy szombaton délután 4 órától vasárnap reggelig - egy csak később tudomásukra hozott időpontig - a szállodákat sem elhagyni, sem megközelíteni nem tudják majd, ezzel sokakat arra kényszerítve, hogy az utolsó pillanatban módosítsák foglalásaikat.


A próbák idején sokan a lezárások vonalán található felüljárókra gyűltek, hogy megnézzék a helyszínre igyekvő konvojt - a kígyózó sorban haladó harci járművekről ezek után számos videófelvétel terjedt el az elmúlt hetekben a kínai közösségi oldalakon. Érzékelhetően megnőtt továbbá a katonai jelenlét a kínai fővárosban: a metróállomásokon katonai őrszemeket állandósítottak, az utcákon pedig lépten-nyomon masírozó egyenruhásokat látni. Az ünnep tiszteletére Pekinget elborították a 70. évfordulót hirdető vörös transzparensek, miközben városszerte virágkompozíciókat állítottak fel és nemzeti lobogókat tűztek ki.


A nagyszabású katonai parádét egyes megfigyelők erődemonstrációnak tartják, különösen a lassan négy hónapja tartó hongkongi tömegtüntetések, a Dél-Kínai tenger vitatott területei körüli növekvő feszültségek, valamint a Tajvan kapcsán tett kínai nyilatkozatok fényében, amelyek szerint Peking nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy katonai erővel valósítsa meg az ország újraegyesítését.     Caj Csö-csün, a kínai kormányzat az esemény szervezésével megbízott hivatalának helyettes vezetője azonban a múlt hónap végén úgy nyilatkozott: a parádé mérete nem az agresszió jele, a kínai hadsereg ugyanis elkötelezett a világ békéjének és a regionális biztonságnak megőrzésére.


Kína hadereje, a Népi Felszabadító Hadsereg létszámát tekintve a világ legnagyobb haderejének számít, összesen mintegy 2 millió egyenruhást tudva soraiban, éves kiadásait pedig csupán az Egyesült Államok hadserege múlja felül - továbbra is jelentős mértékben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: