2014-03-11 10:12:27• hírek • MTI

Nagyszabású autonómiatüntetés Marosvásárhelyen

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Székelyföldnek autonómiát követelő, nagyszabású tüntetést rendezett hétfőn Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Székely szabadság napja elnevezéssel, amelyre a szervezők becslése szerint tízezrek érkeztek egész Erdélyből.

A Székely vértanúk emlékművénél összesereglett tömeg követeléseiről kiáltványt fogadott el, amelyet a demonstráció szervezői átadtak a román kormány helyi képviselőjének a Maros megyei prefektusi hivatalban. A küldöttséget - a hatósági tiltás ellenére - a tüntetők is elkísérték. A felvonulás és a prefektusi hivatal előtt kialakult spontán tüntetés incidensek nélkül ért véget.

A 160 éve kivégzett székely vértanúk emlékére emelt obeliszknél a szónokok területi autonómiát követeltek a Székelyföldnek, és azt hangoztatták: a székelység nemzeti és emberi jogai nem képezhetik alku tárgyát.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke közölte, Magyarország beavatkozott az SZNT oldalán a nemzeti régiók ügyében az Európai Unió luxemburgi bíróságán indított perbe, amit a tömeg nagy ovációval fogadott.

"Magyarország velünk van. Az autonómia ügye akkor lesz győztes, ha Romániát is sikerül meggyőznünk, legyen szintén velünk!" - jelentette ki.

A tömeg többször is félbeszakította Izsák Balázst, amikor azt mondta, meg kell előlegezni a bizalmat Románia új kormányának, melyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai is részt vesznek. Úgy vélekedett: az a párbeszéd kaphat esélyt, amelyre az igényt kinyilvánította a székelység a tavaly októberi, Bereck és Kökös közötti nagy menetelésen.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a demonstráció résztvevőihez intézett üzenetében nyomatékosította: a székelység emberi és nemzeti jogai nem képezhetik alku tárgyát. Az EMNT-elnök Kós Károlyt idézve üzente: "ha a románság meg fogja becsülni Erdély magyar polgárait - szövetségesekre fog találni bennük. De amennyiben ezt elmulasztja megtenni - a legjobb akaratunk ellenére és saját kárára, határozott ellenállásra fog késztetni bennünket".


Forrás: MTI

Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke úgy fogalmazott: az őshonos magyar közösségtől megtagadják Romániában az önrendelkezés legelemibb formáit, korlátozzák véleménynyilvánítási jogát. Ez a közösség mindaddig követelni fogja az autonómiát amíg célját el nem éri - hangoztatta az MPP elnöke.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke rámutatott: az erdélyi magyarság minden "önkény és határtologatás" ellenére hisz abban, hogy élni csak szabadon érdemes, és ennek csak a közösségi autonómia biztosíthat keretet. Az EMNP elnöke a Székelyföld autonómiatervezet parlament elé terjesztését sürgetve jelezte: "ha szükséges, Bukarestbe is elmegyünk, hogy nyomatékot adjunk követelésünknek".

A székely zászlót Magyarországon elsőként kitűző Szabolcs Attila, Budafok polgármestere beszédében kijelentette: Székelyföld autonómiája nemcsak a székelyek ügye, hanem minden magyaré és minden jóérzésű emberé az egész világban.

A székelység marosvásárhelyi autonómiatüntetését Günther Dauwen, az európai autonómiapárti erőket tömörítő Európai Szabad Szövetség (EFA) belgiumi pártigazgatója és Marc Gafarot Monjo, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője is köszöntötte.

A megemlékezés végén a résztvevők kiáltványt fogadtak el, amelyben Székelyföld területi autonómiáját kérték. Az SZNT elnöke, Izsák Balázs által felolvasott és közfelkiáltással elfogadott kiáltványban utaltak arra, hogy Románia nemzetközi szinten vállalt kötelezettségeit szegi meg, amikor nem veszi figyelembe a székelység akaratát, és "mondvacsinált okokra hivatkozva" a gyülekezési- és szólásszabadságot is korlátozza.

A demonstráció résztvevői követelték, hogy Székelyföld alkosson önálló fejlesztési és közigazgatási régiót, melynek autonómiáját törvény szavatolja. Követelték, hogy a hatóságok azonnal szüntessék be a székely jelképek üldözését, és a kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státusáról a Székely Nemzeti Tanáccsal a székely önkormányzatokkal.

A tömeg "Autonómiát!" felkiáltással ünnepelte a kiáltvány utolsó mondatát: "Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!", majd - a polgármester tiltása ellenére - Marosvásárhely főterére vonult, elkísérve a prefektusi hivatalig az SZNT vezetőit, akik átadták a demonstráció kiáltványát a kormány megyei képviselőjének.

A tüntetők a járdán haladva indultak el a székely vértanúk emlékművétől, de időnként az úttestet is elfoglalták. A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel próbálta biztosítani a forgalom folyamatosságát az útvonalon. Ez nem mindig sikerült.

A kiáltvány átadása után Izsák Balázs SZNT-elnök hangosbeszélőn jelentette be, hogy az SZNT rendezvénye véget ért, és mindenki menjen haza. A tömeg azonban elfoglalta a főteret, ahol az "Autonómiát!" az "Itthon vagyunk!", a "Vesszen Trianon!" és "Székelyföld nem Románia!" jelszavakat skandálja.

Félórával a kiáltvány átadása után csendőrségi beavatkozás nélkül elvonult az ünneplő tömeg Marosvásárhely főteréről.

Manea Daniel alezredes, a csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, jelentősebb incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció. Szerinte kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták. A csendőrség senkit nem állított elő a rendezvény kapcsán - tette hozzá.

A csendőrség becslése szerint a székely vértanúk emlékművénél mintegy 3000-3500-an vettek részt a megemlékezésen, és közülük mintegy kétezren vonultak a város főterére.

A Székely szabadság napja a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott díjátadó ünnepséggel zárult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: