2010-07-24 10:01:35• hírek • MTI

Nagyon ritka madár tünt fel

A himalájai nádirigó a világ legkevésbé ismert madara. Első példányát 1867-ben fedezték fel, majd legközelebb 2006-ban látták újra. Tavaly egy lehetséges költőhelyéről számoltak be, a mostani felfedezés azonban a faj első bizonyított fészkelőhelyére derített fényt.

2006-ban Thaiföldön sikerült egy élő madarat fogni, majd ugyanaz az egyed két év múlva újra kézre került az ország egy másik részén. Nagyjából ennyit lehetett tudni a himalájai nádirigóról (Acrocephalus orinus), míg 11 múzeumi példányról ki nem derült, hogy e fajhoz tartoznak. Egyeseket Afganisztánban fogták be 1937-ben, egy fiatal madarat pedig 1900-ban Kazahsztánban.
Ezek alapján gyanítható volt, hogy a himalájai nádirigó talán valahol Közép-Ázsia délkeleti részén költ. Tavaly 15 madarat fogtak kutatók Afganisztánban, amelyeket DNS mintavétel alapján egyértelműen a fajhoz tartozóként azonosítottak. Azt azonban nem tudták bizonyítani, csak feltételezték, hogy a területen fészkel.
Szinte ezzel egyidőben Raffael Aye és Manuel Schweizer, a közép-ázsiai Terepi Madarász és Madárvédelmi Társaság munkatársai, valamint Stephan Hertwig, a berni Természettudományi Múzeum kutatója nyolc himalájai nádirigót talált három különböző ártéri erdőben Tádzsikisztán Gorno-Badaksan autonóm tartományában - tudósít a BBC hírportálja.
Az egyik felnőtt madár nagyméretű kotlófolttal rendelkezett, tehát bizonyíthatóan költött. A terület ezáltal a faj első igazolt fészkelőhelye lett. Ezen kívül fiatal, még alig röpképes állatokat is megfigyeltek. A fantasztikus eredmény közzétételével a tudományos cikk megírásáig kellett várni, amely most a Journal of Avian Biology című szaklapban jelent meg.
További kutatások szükségesek, hogy a faj állományáról pontosabbat meg lehessen tudni. Ezeket a költési időben kell elvégezni, hogy be lehessen határolni a költőhelyet, és többet meg lehessen tudni a nádirigó populációdinamikájáról valamint természetvédelmi helyzetéről.


himalájai nádirigó a világ legkevésbé ismert madara
A himalájai nádirigó a világ legkevésbé ismert madara


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: