2014-04-05 14:58:13• hírek • MTI

Nagyobb védelmet a romániai fogyatékosoknak!

A romániai kiskorúak és fogyatékosok jogainak hatékonyabb védelmét sürgette Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, aki Bukarestbe látogatott.

A lett ET-ombudsman aggodalmának adott hangot, hogy számos panasz érkezik Romániából a fogyatékos személyekkel szembeni bánásmóddal kapcsolatban. Mint mondta, a panaszok szerint a számukra fenntartott intézményekben sokszor embertelenül és megalázóan bánnak velük.

A Mediafax hírügynökség szerint a biztos meglátogatott egy Bukarest melletti  központot, ahol 50 fogyatékos kiskorú és fiatal él. Muiznieks szorgalmazta ezeknek a zárt intézményeknek a felszámolását, és a fogyatékos gyerekek társadalmi beilleszkedését. Kifejtette: az elszigetelésük csak rontja egészségi állapotukat, és hozzájárul a társadalmi kirekesztésükhöz. Szükség van a román hatóságok részéről egy komoly vállalásra, hogy számolják fel ezeket a zárt intézményeket - mondta az ET-biztos.

Fontosnak nevezte, hogy ne fordítsanak több pénzt ilyen létesítmények építésére, de a már meglévők felújítására sem. Mint mondta, ezekben az  állami intézményekben az a legnagyobb gond, hogy hiány van a szakképzett személyzetből.

Az ET emberi jogi biztosa a szüleik külföldi munkavállalása miatt otthon egyedül maradt mintegy 80 ezer román kiskorúra való nagyobb odafigyelést is szorgalmazta. Sürgős intézkedéseket javasolt a mintegy 5 ezer romániai utcagyerek egészségügyi ellátásának és társadalmi beilleszkedésének biztosítására. Muiznieks arra biztatta a hatóságokat, hogy folytassák erőfeszítéseiket a fajgyűlöletből elkövetett bűncselekmények visszaszorítása érdekében. "Aggódom amiatt, hogy a román hatóságok alábecsülik a fajgyűlöletből elkövetett bűncselekményeket, aminek elsősorban a roma lakosság esik áldozatul" - mondta az ET-biztos.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: