2019-04-05 12:21:37• hírek • közlemény

Nagyobb összegű EU-s támogatást kaphatnak 2021-től a gazdák – nem csak a fiatalok lesznek előnyben

Az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési bizottsága nemrég meghozott döntése értelmében az eddiginél nagyobb összegű támogatásban részesülhetnek a mezőgazdászok.

Megszűnik a kettős mérce, minek értelmében csak 40 éven aluli fiatal gazdák kaphattak támogatást mezőgazdasági vállalkozásuk indításakor. Ezentúl úgy a 40 év alatti, mint a 40 év feletti gazdák esetében lehet támogatásra pályázni vállalkozás beindítására, az igényelhető összege pedig mindkét esetben 100 ezer euró is lehet, a megvalósításra pedig öt helyett már hét év áll a pályázó rendelkezésére.


Az elfogadott változtatások sorában újabb előnyöket élvezhetnek a méhészettel foglalkozó gazdálkodók is, a támogatás az esetükben akár 50-85 százalékkal is nőhet.


Szintén előnyös változtatás az Európai Unióban dolgozó mezőgazdászok számára, hogy a bizottság eltörölte a szubvenciók 100 ezer eurós maximális összegét, pontosabban a támogatási plafonösszeg meghatározását a tagállamok hatáskörébe helyezte.


„Számos pozitív változást hoz az új, 2021-től érvénybe lépő mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégia, melyek közül kiemelném, hogy a 40 éven felüliek is jelentős anyagi támogatást kaphatnak új mezőgazdasági vállalkozás indítása esetén. Valószínűleg sok külföldön dolgozó személy is mérlegelni fogja egy ilyen pályázati lehetőségnek a kihasználását, ezzel együtt pedig a hazatérés lehetőségét. Az új vállalkozások pedig erősíteni fogják a romániai mezőgazdaságot, csökkentve az importált termékek mennyiségét. Természetesen ahhoz, hogy ezek a változások valóban elérhetővé váljanak, a közelgő EP-választásokon is azok a politikai alakulatok kell többségbe kerüljenek, akik a támogatási összegek növelése mellett vannak, nem pedig azok, akik csökkenteni szeretnék ezeket” – mondja Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának a tagja.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: