2008-11-09 21:37:18• hírek • Csenteri Judit

Nagyobb munkanélküliségi rátára számíthatunk

Jövő évben Románia 8 százalékos munkanélküliségi rátával számolhat, a munkanélküliek száma pedig az 1,2 milliót is meghaladhatja. Történhet ez abban az esetben, amennyiben 500 ezer román állampolgár tér majd haza külföldről és a hazai munkanélküliek száma is megduplázódik – írja a NewsIn.ro portál.

Az elemzők szerint a legtöbb munkanélküli lakossal olyan gazdasági ágazatok esetében lehet majd számolni, mint a textilipar, építkezés, mezőgazdaság, autógyártás, valamint a pénzügyi szektor.

Előzetes becslések szerint csak Spanyolországból és Olaszországból 500 ezer lakos fog hazatérni. Ezek a személyek nem rendelkeznek régiséggel abban a külföldi országban, ahol munkát vállaltak, s így, a tömeges elbocsátások közepette külföldön nem részesülhetnek munkanélküli segélyben.

2009 közepéig az ország építkezési szektora, autóipara, valamint pénzügyi szektora várhatóan körülbelül 350 ezer alkalmazottól fog megválni, a munkanélküliek száma pedig így elérheti a 700 ezer lakost. Ehhez adódnak majd hozzá a külföldről hazatért munkanélküli állampolgárok számai is.

Szeptember végén ország-szinten még csak 353 ezer munkanélkülit regisztráltak, ez pedig egy 3,9%-os munkanélküliségi rátának felelt meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: