2008-08-16 10:28:29• hírek • Csenteri Judit

Nagyobb fizetések és emigráció

Sok, főként neves líceumot végzett diák külföldi egyetemet választ továbbtanulása céljából. Az ok: a későbbi nagyobb fizetések és az emigráció.

A fővárosi „Mihai Viteazul” Nemzeti Kollégium például évente 300 leérettségizett diák közül, legalább 30 külföldön folytatja tanulmányait. Ezek fele az USA-t választja, mások pedig Franciaország, Anglia, Olaszország, Hollandia és Dánia között döntenek. Kivándorolnak a tantárgyversenyeket nyertek és olyan nagyon jó teljesítményű diákok is, akik tanulni szeretnének és tudják mit várnak el egy egyetemtől.

Nem csak a leérettségizett diákok álma külföld, hanem nagyon sok, már egyetem lévő diák is azt tervezi, hogy végleg kivándoroljon Romániából. Az okok ebben az esetben is hasonlóak: továbbtanulás sokkal felsőbb fokon, mint ahogy azt itthon tehetnék, illetve munkalehetőségek sokkal nagyobb fizetésekkel. Egy múlt hónapi felmérés szerint az egyetemisták több, mint 23%-a emigrálni szeretne.

A Harvardon a román diákok szervezete további 47 tagot számlál. Ha pedig Európában maradunk, a Cambridgen például 20 román egyetemista és doktorandusz tanul éppen, az Oxfordon pedig 42.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: