2011-08-31 11:08:34• hírek • MTI

Nagyobb állami bevétel a nemesfém-bányászatból

Románia 4 százalékról 6 százalékra növelheti a nemesfém-kitermelésből az államot megillető járadék arányát - adta hírül kedden a Mediafax hírügynökség.

A Mediafax szerint a pénzügyminisztérium egyik sürgősségi kormányrendelet-tervezete szerint az arany, a platina és az ezüst kitermeléséből a román államot megillető járadék aránya a jelenlegi 4 százalékról 6 százalékra emelkedhet. A sürgősségi rendelet az adótörvénykönyvet módosítaná.

A tervezet szerint a megemelt járadék a szénre, a fémtartalmú és a nem fémtartalmú ércre, az alumíniumra, a radioaktív fémekre, a ritkaföldfémekre, a drágakövekre és a féldrágakövekre is vonatkozik.

A pénzügyminisztérium becslése szerint a járadék megemelése az idén 117 millió lejjel növelheti a költségvetési bevételeket, a következő négy évben pedig 1,1 milliárd lejjel gyarapíthatja az államkasszát.

Romániában a legnagyobb aranylelőhely Verespatakon található, ahol 300 tonna arany és 1600 tonna ezüst vár kitermelésre. A román állam elégedetlen a verespataki bányakoncessziós szerződéssel, és a román vezetők a szerződés újratárgyalását szorgalmazzák az arany és az ezüst kitermelése nyomán a román államot megillető haszon újraosztása érdekében. A román állam- és a kormányfő szerint ugyanis a szerződés jelenlegi formájában előnytelen a román állam számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: