2014-09-03 14:43:59• hírek • Nagykároly.ro

Nagykárolyi fotósok kiállítása Szatmárnémetiben

Dragos Georgescu: Surrealistic
Dragos Georgescu: Surrealistic

Egy híján harminc fényképalkotással jönnek ez alkalommal Szatmárnémetibe a nagykárolyi fotósmozgalom tagjai. A Vénig László Fotóklub tárlatának avatójára szeptember 4-én, csütörtökön 16.30 órai kezdettel kerül sor Szatmár Megyei Tanács előterében található képzőművészeti galériában.

A huszonkilenc alkotást hat személy jegyzi: Farkas Alexandra, Andreea Moisesi, Bikfalvi Zsolt, Hágó Nándor Attila, Simay Zsolt és Dragos Georgescu. A képek zömét azon képek alkotják, melyek már korábban részt vettek valamely nemzetközi fotószalonon, de van közöttük új, eddig ki nem állítottak is. A mostani szatmárnémeti kiállítás két hétig lesz látogatható, és a Szatmár Megyei Tanács, a megyeközpont helyhatósága, a nagykárolyi önkormányzat kulturális igazgatósága, valamint a Szatmári Amatőr Képzőművész-szövetség közreműködésében jön létre.

Bikfalvi Zsolt nagykárolyi fotós, a Vénig László Fotóklub tagja a művésszé válás folyamatáról vallott nemrégiben hírportálunknak. Tavasszal az a megtiszteltetés érte, hogy elfogadták a jelentkezését az MFVSZ-be, azaz a Magyar Fotóművészek Világszövetségébe.

Májusban egy másik nagykárolyi fotóssal, Dragos Georgescuval egyetemben az AAFRO, azaz a Román Fotóművész-szövetség (Asociația Artiștilor Fotograf din România) teljes jogú tagja lett. Nyilván visszajelzés gyanánt is fontosak ezek a tagságok, lényeges a papír minderről, azonban még sok a teendő. Célkitűzésként azt határozta meg, hogy a Nemzetközi Fotóművész-szövetség, a FIAP védnöksége alatt szervezett versenyeken vegyen részt. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy valamely fotóklub meghirdet egy versenyt, többnyire egy adott témakörhöz kapcsolódót, és a világ minden szegletéből érkeznek alkotások. Az ilyen megmérettetési alkalmakhoz hozzájárul a nevezési díj.

Rendszerint több ezer alkotás érkezik, és elismert szakemberek pontrendszer alapján döntik el, hogy mely fotók méltók arra, hogy a legszűkebb elitbe, azaz a kiállítandó képek közé kerüljenek. Persze díjakat is kiosztanak, arany-, ezüst-, bronz-díj van, továbbá kékszalaggal vagy dicsérettel méltathatnak egy-egy arra érdemes alkotást. Bikfalvi Zsolt immár több ilyen verseny keretében pályázott, és mindösszesen egy spanyol szalonba nem sikerült bejutnia egy alkotásának sem. Részt vett például az MFVSZ szervezte körversenyen. Három kiállítási helyszínnel, Budapest, Komárom és Sepsiszentgyörgy rendezték meg ezt a versenyt. Három különböző zsűri három különböző képét jutalmazta. A sepsiszentgyörgyi kiállítás különdíját kapta a SU-27 elnevezésű fotója.

Egy spanyolországi verseny úgynevezett kreatív kategóriájába jutott el ugyanez az alkotása. A Formation című képe bejutott a buenos aires-i nemzetközi fotós szalonba. Az igazi áttörés nemrégiben sikerült. Az indiai Kalkuttában megtartott seregszemlén díjazták a travel kategóriában a Monostery Visovac című alkotását. Egyébként szintén ebbe a versenybe bejutott egy másik fotója is, mégpedig a Ghost Photographer elnevezésű. Mint kifejtette, mindamellett, hogy személyes sikerként éli meg a díjazásokat, azért is örül az elismeréseknek, mivel Nagykároly és az itteni fotósmozgalom hírét is öregbíti velük, hiszen mindenhol elhangzik a Vénig László Fotóklub neve.

Nemrégiben a Nagyszebeni Szalon 34 országból származó 134 kiállító művésze között az egyik károlyi, Dragos Georgescu Surrealistic című alkotását is díjazták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: