2008-10-15 08:51:25• hírek • Szatmár.ro

Nagykárolyi vízproblémák

A nagykárolyiak évek óta vízproblémákkal küszködnek. Az Apaserv körülbelül másfél évvel ezelőtt vette át az önkormányzattól a víz- illetve csatornahálózat üzemeltetését.

Az átvétel előtt csupán napi néhány órára kaptak a nagykárolyiak vezetékes ivóvizet. Azóta ez a probléma megoldódott, azonban  a víz minőségével nincsenek megelégedve, mivel indőnként a csapból folyó víz elszíneződik, a víznyomással is bőven akadnak gondok. Többek között ezeket a problémákat tették szóvá a kedden megtartott lakossági fórumon, emellett sokan a számlázási eljárás miatt is elégedetlenkedtek.

A lakosok kérdéseire Leitner János, az Apaserv igazgatója válaszolt, aki elmondta valóban nagyon sok javítani, fejleszteni való van a rendszeren. Mióta átvették a hálózat működtetését, igyekeztek, az anyagi keretekhez mérten, minél több sűrgető problémát megoldani, azonban az irreális elvárás lenne, hogy amit húsz-harminc éven át nem oldottak meg, most az Apaservnek másfél év alatt sikerül majd megoldania. A víz a lerakódások miatt színeződik el, mangán és vas kerül bele, ami nem káros az egészségre  - magyarázta Leitner.

Egy másik probléma, ami felborzolta a kedélyeket, az ivóvíz számlázásának módszere, ugyanis a lakosok szerint, a reális fogyasztásnak a sokszorosát kell kifizetniük hónapról-hónapra. Nagykárolyban egyébként, szinte minden háztartásban van felszerelve vízóra, azonban rosszul. Egy tömbháznak van egy nagy vízórája illetve minden háztartásban egy- egy vízóra. A veszteségek miatt a tömbház vízóra által mért fogyasztás nagyobb az egyes háztartások összvízfogyasztásánál. Ezen különbség költségét elosztják a lakók kötött.

Leitner elmondta, a megoldás az lenne, - ahogyan Szatmárnémetiben is működik - hogy mindenkinek a saját vízóráját közvetlenül a tömbházba bejövő vezetékre szerelnék, így kiikattódna a nagy vízóra és mindenki pontosan annyit fizetne, amennyit a saját vízórája mutat. Ezzel csak annyi a probléma, hogy sem az Apaserv, sem pedig az önkormányzat nem tudja vállalni az átszerelés költségeit. A lakóknak kellene kifizetniük az átszerléshez szükséges nyersanyagot, az Apaserv pedig ingyen beszerelné azt, ehhez azonban az egész lakóközösségnek hozzá kell járulnia  - fejtette ki az igazgató. A fórum közel három órán át tartott, így minden jelenlévő szót kaphatott.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: