2010-11-25 18:43:30• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Nagykárolyban járt Markó Béla

Nagykárolyba is ellátogatott csütörtökön Markó Béla. A romániai kormány miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ szövetségi elnöke Kovács Jenő meghívásának tett eleget. Amint többször is olvashattak hírportálunkon róla, a dél-szatmári város sokmillió eurós, már jóváhagyott pályázata ügyében kérte Markó Béla pártfogását.

Ugyanis Nagykároly hat különálló fejlesztési projektből álló tervcsomaggal pályázik a központ, a zöldövezetek, a járdák, a színház, a kultúrház, a szociális központ felújítása, illetőleg rendbetétele érdekében. Ugyan az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség már kedvezően bírálta el a projektet, eleddig nem született érdemi előrelépés az ügyben, mert a bukaresti szaktárcánál mindegyre odázzák a szerződés aláírását. Pedig lényeges, hogy még idén megköttessen a szerződés. Ez azért fontos, mert a finanszírozási megállapodás aláírása után meg lehet kezdeni a közbeszerzési eljárásokat, amelyek valószínűleg áprilisban vagy május lennének megtartva. Ami pedig a gyakorlatban azt eredményezhetné, hogy kis idővel utána a kivitelezők hozzákezdhetnének munkájukhoz.

A kormányfő-helyettesi konvoj előbb az elméleti gimnáziumhoz száguldott, majd onnan a kastélyba. A városvezetőség vezette itt körbe az illusztris vendégeket, merthogy természetszerűleg a miniszterelnök-helyettessel tartott Nagykárolyba a megyei tanács elnöke, Csehi Árpád, Varga Attila szatmári képviselő, illetve többek között a megye kormánybiztosa is. Kovács Jenő városgazdához méltóan ismertette a településen túl, az egész környék jellegzetes épületét. Szólt rendbetételi munkálatok jelenlegi állapotáról, s eközben körbe is vezette a sajtósokkal kiegészülve igencsak népes delegációt.

Onnét a leendő városházára látogattak el, majd a kultúrházba. Utóbbi helyszínen lehetőség adódott, hogy számítógépes prezentáció révén is megismertessék Nagykároly rendbetételének tervezeteit.

Dicséretesnek nevezte Markó Béla, hogy a helyhatóság nem a fővárosból várja a segítséget, hanem nagy vállalkozásához zömében európai uniós pénzeket vesz igénybe. Amint mondta, fontos lenne az országnak, hogy ezeket az uniós alapokat méginkább felhasználják a gazdasági válság utáni talpraállásban.

A komoly szavak után maradt idő egy kisebb kötetlen beszélgetésre. A szövetség elnöke ekkor üdvözölte a város RMDSZ-szervezetének illusztrisait, továbbá a környék sváb gasztronómiája egyik remekével, a strudlival is volt alkalma megismerkedni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: