2011-01-07 15:02:14• hírek • M. T. R.

Nagykárolyban is segítenek

Hétfőtől az RMDSZ nagykárolyi szervezetének a székhelyén is segítséget nyújtanak a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges dokumentáció elkészítésében. Amint arról hírt adtunk, a hét eleje óta már Nagykárolyban is bérmentve segítenek összeállítani a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges dokumentumokat. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács úgynevezett Demokrácia Központot létesített a nyugat-szatmári megyejogú városban is. A nagykároly-belvárosi református lelkészi hivatalban, a Rákóczi Ferenc utca 17. szám alatt működő irodában hétköznaponként 9 és 16 óra között tartanak ügyeletet.

A nagykárolyiak, illetve a környező települések lakosai azonban többen is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagykárolyi székhelyén tudakozódtak a szükséges okiratok felől. Erre az igényre mintegy megfelelve hétfőtől az RMDSZ-székházban is segítenek összeállítani a dokumentációt - tudtuk meg Martin Kinga szenátori irodavezetőtől.


Hétfőtől az RMDSZ-székházban is
Hétfőtől az RMDSZ-székházban is segítenek


A lakosok közül egyelőre sokan mindösszesen tájékoztatást kérték: milyen okmányok szükségesek, hol lehetne azokat lefordítatni stb. Formanyomtatványokat is többen kértek, ezek egyébként a www.allampolgarsag.gov.hu internetes címről is letölthetők. A magyar állampolgárság igényléséhez szükséges egyébiránt: 1 darab útlevél típusú fénykép, állampolgársági kérelem-formanyomtatvány, anyakönyveztetési kérelem-formanyomtatvány, a magyar felmenők valamikori magyar állampolgárságát igazoló okirat (anyakönyvi kivonat, elhalálozási bizonyítvány, egyházi igazolás) - másolat és hivatalos fordítás, amennyiben nem magyar nyelvű az okirat. Abban az esetben, ha valaki felmenője vagy jómaga olyan területen született 1920-1944 között, mely terület Észak-Erdély területe volt 1940-1944 között, akkor ez a születési bizonyítvány már elégséges a magyar származás bizonyításához, nem kell igazolnia azt, hogy 1940 és 1944 között ezen a területen élt. Szükséges továbbá az igénylő anyakönyvi kivonatának másolata és annak fordítása; házasságlevél (ha van) - másolat és annak fordítása, kézzel írt rövid, a magyar gyökerekre rávilágító önéletrajz.

A dokumentumokat a Demokrácia Központ dolgozói, illetve hétfőtől az RMDSZ titkárságán átnézik, a felmerülő hiányosságokra felhívják a figyelmet. Az iratcsomókat azonban mindenkinek személyesen kell leadnia a konzulátusokon - Kolozsvárott, Bukarestben, Csíkszeredában - vagy a magyarországi bevándorlási hivatalokban, illetőleg akármelyik magyarországi anyakönyvvezetőnél. Felmerült az is, hogy az RMDSZ a mátészalkai polgármesteri hivatalnál való időpont-előjegyzésben is segítséget nyújt. A kérelmek leadásakor be kell mutatniuk a személyazonosságukat bizonyító igazolványukat és valamennyi dokumentum eredetijét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: