2014-08-27 16:56:42• hírek • Nagykároly.ro

Nagykároly díszpolgára lehet post mortem Karácsonyi Péter

A most felújítás alatt álló művelődési központ udvarán állíttatnának szobrot Karácsonyi Péternek
A most felújítás alatt álló művelődési központ udvarán állíttatnának szobrot Karácsonyi Péternek

Kis túlzással élve nemzetközi szinten, de országosan mindenképpen több kulturális műfaj, köztük a könnyűzenének egyik fellegvára Nagykároly. Mindez - nyilván többek között - néhai Karácsonyi Péternek köszönhető. Kovács Jenő nagykárolyi elöljáró üdvösnek mondta a kulturális igazgatóság azon kezdeményezését, hogy post mortem díszpolgári címmel tüntessék ki a zenetanárt.

Hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy a péntek délelőtti rendes havi gyűlésre a helyi tanács elé terjesztette ezt a kezdeményezést, és javasolni is fogja a testületnek, hogy szavazzák meg. Mint kifejtette, a napirendi pontok között ez a legfontosabb. Emlékeztetett, korábban Por Urbe-díjjal elismerték már a munkásságát, de illendőnek, leginkább megfelelőnek a díszpolgári címert tartja. Örül annak is, hogy a Castelanii egykori tagjai mellszobrot óhajtanak felállítatni az európai uniós alapból megújuló kulturális központ udvarára.

Hírül adtuk már, hogy a legendás nagykárolyi könnyűzenei együttes, a Castelanii - Kastélylakók megalakulásának 50. évfordulója alkalmából ünnepséget tartanak a városban. Szeptember 6-án kerül sor a rendezvényre. Bogdan Georgescutól, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal kulturális igazgatóságának vezetője elmondta, hogy Deák Árpád szobrászművész készíti el a Karácsonyi-mellszobrot.

Az előállítás költségeit közadakozással kívánják előteremteni a szervezők. Erre továbbra is van lehetőség, illetőleg majd az ünnepség napján, azaz szeptember 6-án is hozzá lehet járulni. Amennyiben a megújuló művelődési központban zajló munkálatok akkorára olyan szinten elkészülnek, sor kerülhet Karácsonyi Péter szobrának a felavatására. Ha mégsem, akkor a kastélyban leplezik le az alkotást, és majd két-három héttel később viszik ki a végleges helyére, a régi-új kulturális központ udvarára.

Nos, szerda délelőtt is javában dolgoztak a kivitelezők a kultúrház körül. Érdeklődésünkre nem tudták elmondani, készen lesznek-e az ünnepségig, mint mondták, minden tőlük telhetőt megtesznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: