2012-05-18 19:12:52• hírek • Póti Orsolya

Nagyjainkról emlékeztünk: megkoszorúzták Dsida Jenő szobrát

Megemlékezésre került sor Dsida Jenő szatmári születésű költő szobránál május 18-én, a szatmárnémeti Titulescu-parkban. A koszorúzással egybekötött megemlékezés része volt annak a rendezvénysorozatnak, amelyet az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szervezett Dsida Jenő születésének 105. évfordulója alkalmából.

Megemlékezés követte a pénteki irodalmi tanácskozást és kerekasztal-beszélgetést, mely „Dsida Jenő időszerűsége" címmel zajlott az Astoria Szálloda nagytermében. A költő szatmári szobránál a kulturális és politikai élet olyan jelentős személyiségei voltak jelen, mint Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Tóth István Magyarország beregszászi főkonzul, Nm. Ft. Schönberger Jenő római katolikus püspök, Szili Katalin parlamenti képviselő, valamint Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója.

A megemlékezést Nm. Ft. Schönberger Jenő nyitotta meg, elmondván, hogy csak úgy lesz boldog, magyar jövő, ha mindenki vállalja hivatását, küldetését. „Hiszem, hogy magyar jövő mindaddig lesz, amíg vannak olyan emberek, akik megemlékeznek nagyjainkról." - mondta Schönberger, aki Dsida, A föld és az ember című költeményének felolvasásával zárta beszédét.

A költő jelleméről és munkásságáról rövid előadást tartott Szilágyi Mátyás főkonzul, majd Tóth István főkonzul köszöntötte a jelenlévőket. Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke örömét fejezte ki az iránt, hogy költőnkről a Szatmár Megyei Könyvtár is megemlékezett, valamint hogy a koszorúzáson Pop Felician, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója is tiszteletét tette.

Marcel Mirea és Varga Sándor színművészek szavalata között Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője, mint magyar szakos pedagógus méltatta a költőt, végezetül pedig Szili Katalin szólt az egybegyűltekhez. A beszédek után  a különféle szervezetek, egyesületek egy-egy koszorúval járultak Dsida szobra elé. A rendezvényen a költő nevét viselő cserkészcsapat tagjai álltak díszőrséget.

Muzsnay zárásképpen elmondta: remélhetőleg jövőre ugyanitt fogunk megemlékezni a költő halálának 75-ik évfordulójáról is.

A kétnapos rendezvénynek Szatmárnémeti mellett a költő elemi iskoláinak városa, Beregszász is színhelye lesz, de az irodalmi tanácskozás és megemlékezés meghívottai május 18-án kora este a Dsida Jenő által is kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza szülőfalujába is ellátogatnak, ahol a helybeliekkel együtt koszorúzzák meg a költő, próza- és drámaíró egykori szülőháza helyén álló emléktáblát és a falu központjában található szobrát.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: