2009-05-08 14:02:19• hírek • Ferenczi Noémi

Nagyító alatt az autószerelő műhelyek

A Román Autóbejegyzési Hivatal (RAR) megállapította, megyeszerte az autószerelő műhelyek kevesebb mint felének van műszaki működési engedélye. Nicolae Benone Bejan, a piacfelügyeleti osztály vezetője szerint, veszélyes engedély nélküli műhelyben javíttatni járműveinket.

Az elmúlt időszakban megyeszerte ellenőrzéseket végeztek a Román Autóbejegyzési Hivatal munkatársai. Az ellenőrzés célja nem csak az engedély nélkül működő autószerelő műhelyek kiszűrése volt, hanem az is, hogy a már engedéllyel rendelkező műhelyekben ellenőrizzék az előírások betartását, a szolgáltatás minőségét. Bírságot jócskán osztottak, úgy az engedéllyel, mint az engedély nélküli műhelyek tulajdonosainak.

Összesen 69 ellenőrzést végeztek, ebből 66 esetben autószerelő műhelyben és 3 esetben kereskedelmi egységekben, ahol szerelőműhely is működik. „Azért fontos a műhelyek ellenőrzése, hogy azok szakszerű, minőségi munkát végezzenek, hiszen életveszélyes lehet például ha egy autó fékrendszerét nem hozzáértők szerelik be"- hívta fel az engedéllyel nem rendelkező műhelyekben való javíttatás veszélyeire a figyelmet Nicolae Benone Bejan, a RAR piacfelügyeleti osztályának vezetője.

 

A szakemberek szerint, nagyon sok feketén működő autószerelő műhely van. A becslések szerint, megyénkben akár száz ilyen műhely működhet, míg csupán 120-140 műszaki engedéllyel rendelkező műhely tartanak számon, jóval kevesebb mint a műhelyek felének nincs érvényes engedélye. (A feketén működő műhelyek megbírságolása, bezárása egyébként nem tartozik a RAR hatáskörébe.)

Az ellenőrzés során összesen 51-et sikerült gyakorlatilag is ellenőrizniük a szakembereknek, ugyanis a többinél zárt ajtók várták őket. Az 51-ből 31 esetben osztottak ki írásbeli figyelmeztetést, hiszen „az ellenőrzés célja nem a bírságolás, hanem az, hogy minél több cég kiváltsa a szükséges engedélyt"- hangzott el a sajtótájékoztatón. Összesen 15 műhelynek volt működési engedélye, azonban különböző hiányosságok miatt, 8-at megbírságoltak. A pénzbírságok összege meghaladja a 61 ezer lejt.

Az engedély körülbelül két hét alatt megszerezhető, kiváltása tevékenységtől függően, 1000 és 2000 lej között mozog, ami elenyészőnek mondható ahhoz képest, hogy a minimális kiszabható büntetés nem kevesebb mint 2000 lej.

Az ellenőrzés az elkövetkezőkben is folytatódik - ígéri Bojan.

A biztonság érdekében, fontos, hogy autónkat engedéllyel rendelkező műhelyben javíttassuk

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: