2011-02-17 16:12:57• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nagyító alatt a vezetők vagyona

Az országos feddhetetlenségi ügynökség (ANI) látókörébe kerültek Romániában a legbefolyásosabb szakszervezeti vezetők, akiknek egy részéről az ügynökség ellenőrei azt feltételezik, hogy bevallott jövedelmükhöz képest igazolhatatlanul nagy vagyonra tettek szert.

A korrupcióellenes harc hatékonyabbá tétele érdekében Romániában néhány évvel ezelőtt alapított ANI a különféle tisztségeket betöltő személyek összeférhetetlenségi ügyeinek, valamint a magas rangú politikusok, önkormányzati vezetők és bírák vagyonnyilatkozatának a vizsgálatára hivatott.

A román média szerint az állami intézmény a tizenkét legbefolyásosabb szakszervezeti vezető vagyonát vizsgálja. Az ellenőrök szerint egyesek vagyonnyilatkozatából az derül ki, hogy bevallott jövedelmükhöz képest igazolhatatlanul nagy vagyonnal rendelkeznek. A vizsgálatot folytatók köréből származó információk szerint egyes szakszervezeti vezetők ellen azért indítottak eljárást, mert nem a törvény által előírt szabályok szerint tették közzé vagyonnyilatkozataikat.
Az érintett szakszervezeti vezetők többségét nem lepte meg a hír, tudomásuk szerint már tavaly elkezdett vizsgálódni az ANI. Ugyanakkor értetlenségüknek adnak hangot, hogy miért éppen most hozta nyilvánosságra az állami intézmény ezt az információt.

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezet vezetője szerint megfélemlítési akcióról van szó, hiszen a dolgozók érdekeit védők éppen a napokban döntenek arról, milyen tiltakozási akciókat szerveznek a kormány tervezett intézkedései ellen. A szakaszervezetek ugyanis elégedetlenek a munka törvénykönyvének tervezett módosításával. A kormány által kezdeményezett változtatások rugalmasabbá tennék a munkaerőpiacot, de ez hátrányosan érinti a dolgozókat, mivel könnyebben bocsáthatják el őket a munkáltatók.


Bogdan Hossu az egyik szakszervezeti kongresszuson
Bogdan Hossu az egyik szakszervezeti kongresszuson


Az egészségügyi szakszervezetek a kórházak tervezett összevonása ellen emelik fel szavukat, a román állami vasútnál dolgozók pedig a kormány leépítési terveit ellenzik. A vasutasok már be is jelentették, hogy általános sztrájkot tartanak a tavasz folyamán.
A szakszervezeti vezetők már az elmúlt napokban a közvélemény figyelmébe kerültek, amikor a vámoknál kirobbant korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozták őket. Nem más tette ezt, mint Traian Basescu államfő, aki egy lapinterjúban úgy vélekedett, hogy szakszervezeti vezetők állnak a határrendészek és vámosok korrupciós cselekményeinek a hátterében.

Romániában a román-ukrán és a román-szerb határon lévő három átkelőnél összesen csaknem száz határrendészt és vámost helyeztek előzetes letartóztatásba kenőpénzek elfogadása miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: