2017-08-16 08:31:08• hírek • Szatmar.ro

Nagyboldogasszony Nagypeleskén

Utoljára öt évvel ezelőtt látott ilyen hatalmas hívő népsereget Nagypeleske, amikor az 1700-as évekből származó, restaurált Istenszülő-ikont hazahozták. Az idei Nagyboldogasszony búcsú ismét odavonzotta a Máriatisztelő keresztényeket.

A buszokkal és kiskocsikkal érkező zarándokok, valamint a helybeliek sokasága úgy megtöltötte a falu templomát, hogy bizony hiába ez a második legnagyobb magyar görögkatolikus templom a Partiumban, mégis kicsinek bizonyult a befogadásra.

A Szent Liturgia ünnepi szónoka, Balik Medárd Hosszúmezőről érkezett, ahol, közel a Tisza mentén élnek még magyar görögkatolikusok. Prédikációjában felhívta a hívek figyelmét arra, milyen fontos a mai ember számára ennek az ünnepnek a főszereplője, aki mindenkinek Égi Édesanyjaként, Fia mellett pártfogol bennünket, égi menedéke és megbízható szószólója földi gyermekeinek ügyes bajos dolgaiban.

A rendezvényen a Szatmárnémeti Barátság Nyugdíjas Klub is részt vett, valamint Magyar Lóránd parlamenti képviselő és Béres Antal Lázári alpolgármestere is megtisztelte jelenlétével az ünneplőket.

A templomi szertartás végén Gellért Sándor híres költőnk lánya, Gellért Ágnes, Templomban című versét szavalta el, amelyet külön erre az alkalomra írt. A szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus templom parókusa, id. Pallai Béla c. esperes nemcsak híveivel volt jelen az ünnepen, de elhozta magával azokat a gyermekeket, akik részt vettek a napokban zajló görögkatolikus ministránstáborban. Ők a találkozó záróakkordjaként jutalomajándékban is részesülhettek, ezt Magyar Lóránd parlamenti képviselőtől vehették át szorgalmukért, bátorságukért és a táborban való tevékeny részvételük díjaként.

A templomból a hívek a parókia udvarán felállított rendezvénysátorhoz vonultak, ahol már várta őket az elmaradhatatlan szeretetlakoma, a 2400 töltött káposzta, dinnye, kalács és egy kis könnyűzenei vigadalom, amihez a helyi Peleskei Vigadó együttes nyújtotta a hangulatzenét, a talpalávalót. Itt mindenkinek alkalma nyílt közös beszélgetésre, ismerkedésre, a Nagypeleskéről elszármazott, de mindig örömmel hazalátogató vendégek nosztalgiás emlékezésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: