2011-12-09 10:58:58• hírek • MTI, Szatmár.ro

Nagybani piac, hűtőház és felnőttképzési központ épül román-magyar közös projektben

Az Európai Unió támogatásával magyar-román kereskedelmi központ épül Csengersimánál. A közös projekt nyitórendezvényét csütörtökön a csengersimai Kölcsey Ferenc Általános Iskolában tartották.

A mintegy 1,8 millió eurós beruházást a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a csengersimai önkormányzat és a szatmárnémeti Consult Scolari Egyesület valósítja meg. A projektindítón elhangzott: Csengersimánál, a magyar-román határállomásra vezető 49-es számú főút mentén zöldség-gyümölcs kis- és nagybani piacot hoznak létre egy 1.400 négyzetméteres, 11 üzlettel és 61 értékesítő hellyel rendelkező csarnok, valamint egy közel 1.400 négyzetméteres, 62 vagonos hűtőház építésével.

A projekt része egy, a határ túloldalán, Szatmárnémetinél épülő, 670 négyzetméteres, több irodából álló, konferencia-tolmácsrendszerrel ellátott üzleti és tanácsadó centrum építése is. A magyar-román határ menti kereskedelem fejlesztését szolgáló létesítmények kialakítását - pályázat alapján - az Európai Unió regionális fejlesztési alapja több, mint 1,5 millió eurós támogatással segíti. A pályázók mintegy 200 ezer eurós nemzeti beruházási forrást is kapnak tervük megvalósításához a két ország központi költségvetéséből. A felhasználásra kerülő saját fejlesztési forrásuk összege pedig megközelíti 80 ezer eurót.

A kereskedelmi központként működő csengersimai piac és hűtőház építése a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás befejezése után a jövő év februárjában indul a település önkormányzatának 1,7 hektáros telkén. Az építkezést a nyári zöldség-gyümölcsszezon kezdetéig, július elejéig be is fejezik.

A szatmárnémeti üzleti tanácsadó centrum építésének közbeszerzési eljárása már befejeződött, sőt az építkezés is megkezdődött, s a tervek szerint 2012. június végéig el is készül a létesítmény - mondta el a szatmár.ro-nak Egei Attila, a Consult Scolari Egyesület képviselője, a projekt vezetője. A két szintes épületben, amely zöldmezős beruházással jön létre, összesen öt konferencia-terem lesz, ahol a képzések emllett akár nemzetközi konferenciákat is bonyolíthatnak majd. A termek természetesen modern tolmácsrendszerrel lesznek ellátva. A prjektben itt nyelvoktatás, mezőgazdasági oktatás fog zajlani és a résztvevők megismerkedhetnek a vállalkozásvezetés alapjaival illetve informatikai ismereteket is szerezhetnek.

Homoki Tamás, Csengersima település körjegyzőségének vezetője elmondta még: a beruházással a szatmári térség mezőgazdasági termelőinek piaci értékesítési lehetőségét szeretnék javítani. Az ötletet az adta, hogy az utóbbi években jelentősen mennyiségű zöldségfélét és gyümölcsöt vásárolnak fel romániai kereskedők a környéken. A vevők ezentúl egy helyen, a csengersimai kereskedelmi központban találják majd meg az áruikat kínáló termelőket, s az üzletkötésben számíthatnak a szatmárnémeti tanácsadó centrum közreműködésére is.

A körjegyző hozzátette: jelentős forgalomra számítanak, hiszen Csengersimától 200 kilométeren belüli távolságban olyan nagyobb lélekszámú romániai városok találhatók, mint Szatmárnémeti, Nagykároly, Zilah, Szilágysomlyó, Nagybánya, Nagyvárad, Dés és Kolozsvár, ahol együttesen mintegy egymillió vásárló ellátásáról gondoskodnak az ottani, főként magyar zöldség- és gyümölcsfélét kínáló kereskedők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: