2019-11-14 13:40:25• hírek • Bajnai Botond

Nagy volt az érdeklődés az ingyenes diabetológiai szűrés iránt

A cukorbetegség kiszűrését célzó ingyenes vizsgálatokat végeztek csütörtökön Szatmárnémeti Károlyi úti legnagyobb bevásárlóközpontjában. Sokan éltek is az ingyenes lehetőséggel.

 

Immár 20. éve, hogy a Szatmár Megyei Kórház, a Megyei Tanács támogatásával minden évben, november 14-én, a Diabétesz Elleni Küzdelem Világnapján ingyenes szűrési akciót végez, amire rendszerit nagy érdeklődés is mutatkozik a szatmáriak körében.



Idén a rendezvény helyszíne nem a jól megszokott Szakszervezetek Művelődési Házának alagsora volt, hanem a szatmárnémeti Shopping City bevásárlóközpontban szervezték meg az eseményt.
 

Dr. Szilágyi József a Szatmár Megyei Diabéteszközpont vezetője Szatmár.ro munkatársainak a helyszínen elmondta a szűrővizsgálatok célja, a diabéteszre, illetve kardiovaszkuláris betegségekre utaló rizikófaktorok felfedezése, és adott esetben a páciensek szakemberhez való irányítása.



Az érdeklődőkkel való konzultációban, a vizsgálatok elvégzése során, valamint a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításában a Lions Club munkatársai, valamint a Kölcsey Ferenc Főgimnázium egészségügyi asszisztensképző posztlíceumának egy osztálya is részt vett.
 

Petruca Paul a Lions Club képviselője elmondta immár 12 éve támogatják a rendezvényt, bízva abban, hogy segítségül tudnak szolgálni ennek lebonyolításában.
 

Pataki Csaba megyei tanácselnök szintén a helyszínen rámutatott: nagyon fontos, prevenciós feladattal bír az esemény, hiszen amellett, hogy vércukorszintet mérnek egy általános állapotfelmérés is történik, melynek köszönhetően a résztevők egy tiszta képet kapnak egészségügyi állapotukról, mindössze 5 perc leforgása alatt amit, meglátása szerint, mindenkinek érdemes volna az egészségére szánnia.



Adrian Marc a megyei kórház menedzsere elmondta, hogy úgy Szatmár megye, mint Szatmárnémeti városa onkológiai, diabetológiai és kardiovaszkuláris megbetegedések tekintetében élen jár az országos statisztikában, éppen ezért fontos, ezen betegségek időben való feltérképezése. Sőt, rámutatott: olcsóbb megelőzni, mint majd kezelni azokat.
 

„Itt az ingyenes lehetőség, bízom benne minél többen élnek vele, és szükség esetén szakemberhez fordulhat bárki, egészsége megőrzése érdekében. Jelenleg több mint 22 000 regisztrált cukorbetegről tudunk a megyében, amely egy elég magas szám, reméljük az ilyen jellegű akciókkal sikerül megelőzni a jövőbeni esetek kialakulásának egy részét legalább” – nyilatkozott a kórházmenedzser.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: