2010-03-23 16:02:42• hírek • Szatmár.ro

Nagy vitákat kiváltó tervezetek

A Szenátus keddi ülésén Günthner Tibor, Szatmár megyei parlamenti tisztségviselő ismét több törvénytervezethez hozzászólt.

A szenátorok elfogadták azt az indítványt, amely szerint a vállalatok nem a számla kibocsátásakor, hanem a pénz beérkezésekor kell, hogy kifizessék a hozzáadott értékadót (TVA) - a végső döntést a Képviselőház hozza meg. Günthner elmondta: a kezdeményezés kétélű, hiszen nagy könnyebbséget jelent majd a cégek számára, viszont egyben fennáll annak a kockázata is, hogy bizonyos pénzösszegek soha nem fognak befolyni a költségvetésbe, ezáltal kevesebb jut majd közalkalmazotti fizetésekre.

A másik, nagy vitát kiváltó tervezet az Electrica által kezdeményezett kisajátítások gyorsabbá, egyszerűbbé tétele volt: az elképzelés értelmében az áramszolgáltató az önkormányzatok véleményének kikérése, valamint a lakossági érdekek figyelembe vétele nélkül könnyen kisajátíthatott volna a villamoshálózat bővítéséhez szükséges földterületeket. A Szatmár megyei szenátor felszólalásában nyolcvankilenc előtti időket idéző indítványnak nevezte az elképzelést.

- A szolgáltatót abszolút előnyös helyzetbe hozta volna a törvény, viszont lehetőséget adott volna számára arra, hogy saját kénye-kedve szerint sajátíthasson ki területeket. A tulajdonosnak megmaradt volna a per lehetősége, de a területet hiába igényelte volna vissza: csak kártérítés jár volna neki. Ezt  a dolgot alkotmányellenesnek neveztem.

A Szenátus elutasította a nevezett indítványt. Nem szavazták meg a pénzügyi megszorító intézkedésekre vonatkozó törvénytervezetet sem, viszont ez már sürgősségi kormányrendelet révén érvényben van. A közalkalmazotti ajándékjegyek, a nyugdíjas ingyen utazási jegyek kiutalásának az elhalasztásáról, illetve 15 000 tanári állás megszüntetéséről van szó. Ezekről is a Képviselőház fog dönteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: