2011-12-29 14:51:35• hírek • Szatmár.ro

Nagy tervek és nagy megvalósítások a szatmári egészségügyben

Az idei évben elvégzett eszközbeszerzésekről és épületfelújításokról beszélt a sajtó képviselőinek csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Marc Adrián, a Szatmár Megyei Kórház menedzsere. A jövő évben a további modern felszerelések beszerzése és az épületek felújítása mellett a cél, hogy magasabb kategóriába kerüljön az intézmény.

Modern felszerelésekkel gazdagodott a 2011-es év folyamán a Szatmár Megyei Kórház - derült ki az intézmény menedzserének sajtótájékoztatóján. A határon átívelő pályázatokból, saját költségvetésükből, a Szatmár Megyei Tanács segítségével illetve a Városi Tanács által, olyan eszközök kerültek a kórház birtokába, amelyekre egyrészt már nagyon rég  szükség volt, illetve 30-40 éves gépeket sikerült újakra lecserélni.

Két sebészeti műtő felújítása a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházzal való együttműködéssel valósult meg, a Szatmár Megyei Tanács anyagi segítségével - ezek beszerelése most van folyamatban, januárban elvileg használni is lehet majd a modern eszközökkel felszerelt operációs termeket.

Olyan eszközök is kerültek a Szatmár Megyei Kórház birtokába, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy olyan beavatkozásokat lehessen elvégezni, amelyekért eddig nagy egészségügyi központokba kellett elutazni. Az Egészségügyi Minisztérium 1,2 millió lejes támogatásával egy computer-tomográf is a kórház tulajdonába került. Ennek engedélyeztetése folyamatban van, hamarosan be is lehet üzemelni. Ezzel könnyebbé válik a betegek vizsgálata. Igaz, egy magánvállalkozás eddig is működtetett ilyen gépet Szatmárnémetiben, de a vizsgálatok drágák voltak, a Megyei Kórház osztályonként 3-4 ilyen vizsgálatot tudott megengedni magának havonta.

A Helyi Tanács segítségével egy 644 ezer lej értékű digitális röntgengépet vett a kórház, ezzel egy 1950-es évekből származó, ma már nehezen engedélyezhető és javítható gépet cseréltek le.

Marc Adrián kitért az épületfelújításokra is: Csehi Árpád tanácselnök lobbijának köszönhetően a Szatmár Megyei Tanács és az egészségügy-minisztérium közösen újította fel a Járványkórházat. Az elhanyagolt, rossz állapotban levő épületet tetőtől talpig felújították, a változás a külső szemlélődő számára is igen látványos. Az új sürgősségi átadása hamarosan megtörténik, itt a közel 7 millió lejes összegből 2,23 milliót állt a Szatmár Megyei Tanács. A kis szobácskákból álló sürgősségit egy modern, nagy terekkel ellátott, nyugati stílusú betegellátó váltja, ennek megnyitása már csak hetek kérdése.

A Szatmár Megyei Kórház onkológiai osztályán is javában dolgoznak már, a 2,6 millió lejes felújításból a Szatmár Megyei Tanács 2 millió lejjel veszi ki a részét. A március végén befejeződő munkálattal egy tágas, optimizmust sugárzó osztály segíti majd a betegek gyógyulását.

Sajtótájékoztatót tartottak a Szatmár Megyei Kórházban

Marc Adrián a jövőről is beszélt: a fő elképzelés mindenképp az, hogy megmutassák a szatmáriaknak: a kórházban minőségi felszerelésekkel minőségi munka folyik, tehát nem kell Kolozsvárra vagy Marosvásárhelyre utazni a jó kezelés reményében. A közeljövőben két új osztály is indul a Szatmár Megyei Kórházban. Az egyik az érsebészet, Marc tervei szerint pedig nagy szükség lenne egy gyermek-pszichiátriai osztály létrehozására is.

A jövő évi fejlesztések sorába tartozik a terv, miszerint egy kategóriával feljebb kerülne a kórházak rangsorában a Szatmár Megyei Kórház. Ennek egyik fő akadálya az, hogy nem folyik oktatás az intézményben. Marc szerint vannak alakuló együttműködések egyetemi központokkal, ezért ezt a hiányt is pótolni lehetne, ráadásul a kórházban gyakorlatozó leendő orvosok közül a legjobbakat meg lehetne győzni, hogy diplomázás után is maradjanak. "Az orvosnak páciens kell és jó munkakörülmények, jó felszerelés. Mi mindkettőt biztosítani tudjuk számukra" - zárta a sajtótájékoztatót a menedzser.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: