2015-05-15 13:32:10• hírek • Szatmár.ro

Koszorúzással kezdődött az idei Hám János Napok

Ünnepi szentmisével és az év elején leleplezett Hám János szobor megkoszorúzásával vette kezdetét az idei Hám János Napok. Az iskola dísztermében megtartott hivatalos megnyitón a köszöntőbeszédek mellett a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tehetséges diákjai is színpadra léptek.

Zsúfolásig telt az ünnepi szentmise alkalmával a Székesegyház: díszmeghívottak, tanárok, hozzátartozók és diákok együtt hallgatták Isten igéjét, majd a templom bejáratánál felállított Hám János szoborhoz vonultak és megkoszorúzták a városépítő püspöknek nemrég állított emlékművet.

Előbb Sárvári Dániel X. B osztályos tanuló szavalt, majd elhelyezték a koszorúikat a püspökség, közintézmények és oktatási intézmények képviselői. Koszorúzott Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök, Altfatter Tamás alprefektus, az RMDSZ parlamenti csoportja képviseletében Pataki Csaba szenátor és Erdei D. István képviselő, de koszorút helyeztek el a Hám János és a nagykárolyi Kalazanci katolikus iskola küldöttei is.

Ünnepi szentmise a Székesegyházban

Az iskola dísztermében megtartott ünnepélyes megnyitón Ádámkó István igazgató köszöntötte az egybegyűlteket.

"A tizennyolcadik alkalommal megrendezett Hám János Napok mottója: Szeretet leszek! A mottónk Lisieux-i Szent Teréztől származik és teljes egészében így hangzik: „Az Egyház szívében a szeretet leszek, s így minden leszek!" II. János Pál 1997-ben egyházdoktorrá nyilvánította, és a „scientia amoris" vagyis a „szeretet tudománya" szakértőjének nevezte. XVI. Benedek pápa egyik Lisieux-i Szent Terézről mondott katekézisében így nyilatkozott: „Szeretni azt jelenti, hogy mindent, önmagamat adom másokért". Számomra azért kedves az iménti gondolat, mert úgy érzem, hogy iskolánk célkitűzése, nevelési ideálja -a másokért élő ember- mintegy visszacseng ebben a mondatban. Ennek a célnak a megvalósítása cselekvő elkötelezettséget, szolgálatkészséget és nagylelkűséget feltételez nevelőtől, diáktól és szülőtől egyaránt" - mondta Ádámkó.

Ünnepi megnyitó az iskola dísztermében

"Én kívánom nektek, kedves diákok, hogy valahogy megérezzétek Istennek a szeretetét és mint személy, személyiségek, egy életen keresztül tudjátok visszasugározni ezt a szeretetet társaitokon, felebarátaitokon keresztül, vissza a szeretet forrásához, Istenhez. Kedves nevelők, tanárok! Csodálatos munka az, amit ti végeztek. És ezt nem lehet másképp végezni, csak szeretetből. Nem lehet fizetségért, csak szeretetből. Kívánom, hogy a Jóisten ezt a szeretetet árassza bele a szívetekbe és azt a szeretetet tudjátok továbbadni minden diákotoknak. A Hám János iskola Hám János püspökről kapta a nevét. A püspök pedig mert a szeretet áldozata lenni, minden életkörülmény között. Majdnem vértanú lett, de ez neki nem adatott meg, mint Boldog Scheffler Jánosnak, viszont a szeretetben ő is a maximumot nyújtotta. Tanuljatok és tanuljunk mindannyian tőle" - egészítete ki az igazgató szavait Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök.

A beszédeket követően az iskola tehetséges diákjai léptek színpadra - kellemes dallamok csendültek fel, volt klasszikustánc-bemutató és egy mesejátékkal színpadra léptek az iskola Összekacsintók drámacsoportjának tagjai is.

Hám János Napok - az Összekacsintók drámacsoport tagjai

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: