2012-09-05 15:20:59• hírek • Póti Orsolya

Nagy sikernek örvendenek az Indián Napok

A szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület ezen a nyáron több tematikus foglalkozással várta az érdeklődő gyermekeket. Talán a legnagyobb sikernek az Indián Napok örvendenek -  ezek szeptember 4-6. között zajlanak a Fonó-házban.

A szinte egész napos foglalkozások után, a gyerekeket már nem kell elaltatni, hiszen kellemes fáradtsággal dőlnek ágyba. Szeptember 4-től számos szórakoztató foglalkozás, érdekes és izgalmas program várta őket, de még a csütörtöki nap is tartogat meglepetéseket.

Az Aranykapu Kulturális Egyesület tagjai ezúttal az indiánok világába kalauzolták a foglalkozásokon résztvevő gyermekeket, úgy, hogy az indián kultúra tárgyi világából szemelgetve készítettek el közösen indián öltözék-kiegészítőket, hangszereket, használati- és dísztárgyakat, és emellett játékos formában lehetőségük volt megidézni e különös nép szokásait, történelmét, szellemiségét is.

A Fonó-házba való látogatásunkkor a „kis indiánok" éppen öltözéküket készítették szorgosan, közben megmutatták a kedd délután készített bőrtarsolyokat, a kagylókkal díszített csörgőket, illetve lelkesen mesélték, hogyan táncoltak kedd este a tűz körül, és miként találták meg segítő állatukat.

A tarsoly és hangszerkészítés mellett, a gyerekek játszottak, az indiánokról készült archív fényképeket nézegették és történeteket hallgattak. Az esti tűzgyújtás igazán különleges volt, hiszen nem gyufával, hanem az ősi módszerrel, szikra keltése által gyújtottak tüzet. A tűznél közösen táncoltak és énekeltek, majd minden gyermek meg kellett találja a segítő állatát, amelyről csak a szerdai napon számolhattak be egymásnak.

„A résztvevők ma sem unatkoznak, hiszen most készítik vászonból a poncsókat, amelyeket később barnára festünk. Ebéd előtt egyesek kukoricalisztből készítenek indiánlepényt, majd a nagyobbak szövéssel, a kisebbek pedig fonással készítik el a színes övet a poncsóhoz." - tudtuk meg Nezezon Enikőtől, a foglalkozás egyik vezetőjétől.

A gyerekek szemmel láthatóan jól érzik magukat a Fonó-házban. Élvezik a különféle játékokat, a kézműves foglalkozásokat és nagy érdeklődést mutatnak az indián kultúra iránt.

A 10 éves Fodor Noémi leginkább a bőrtarsoly készítését élvezte, de nagyon tetszik neki az indiánruha elkészítés is és már kíváncsi, hogy milyen újdonságok várnak még rá csütörtökön.

Fazekás Ádám szerint is a bőrtarsolykészítés volt eddig a legérdekesebb a foglalkozások közül, ugyanis ők kellett kilyukasszák és átvarrják a bőrdarabokat, illetve majd egy színes manadala mintát kellett ráfessenek, amelyet majd este színes homokból is elkészítettek a tűz mellett. Ádám elárulta, az ő segítő állata az oroszlán lett.

Mint megtudtuk, az utolsó nap is izgalmas lesz, hiszen elkészülnek a ruhák és a fejdíszeket is összeállítják, így igazi kis indiánok fognak szaladgálni az udvaron. A fejdíszek elkészítése mellett álomfogókat is kreálnak, mely elűzi majd a rossz álmokat.

Az Indián Napokon közel 25 gyermek vett rész és úgy az ovisok, mint a 9-11 éves kiskamaszok nagyon jól feltalálták magukat.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: