2016-01-21 17:36:27• hírek • Szatmár.ro

Nagy meglepetés érte a madárszámlálókat

Az Országos Madártani Egyesület szatmári tagjai idén is részt vettek a nagy nemzetközi vízimadár-számlálásban.

Ötven éve indult útjára a nagy téli európai vízimadár-számlálás, amiben már évek óta részt vesz az Oszágos Madártani Egyesület szatmári tagsága. Így történt ez idén is, a kicsi és nagy ornitológusok a megye több pontján is madarat számláltak az elmúlt napokban.

Jártak a Szamoson Remetemező és Szamosborhid környékén, illetve Szatmárnémetiben a Sárga-hídtól lefelé, két helyszínen. Jártak a kökényesdi horgásztónál, a Túr mentén, a béltekhodosi gyűjtőtónál, a Szarka-erdőnél, a majtényi halastónál és a hozzá közel eső Csillag-féle halastónál, a kányaházi gyűjtőtónál és az apai homokbányatónál. Az időjárás nem volt túlságosan kegyes a madárszámlálókhoz, január 11-12-én a Szamoson a jégzajlás miatt nem volt ideális a tevékenységhez, 16-17-én pedig a nagy hideg bosszantotta a természetjárókat, hiszen a tavak legtöbbje befagyott.

A Fazekas Lóránd vezette madárszámlálók összesen 31 fajt láttak, ezek közül nyolc volt vízimadárfaj. Több, északról érkezett téli vendéget is láttak a vizeken, például öt kisbukót és két kercerécét.

Ebben az évben kiemelt faj volt a barátréce (Aythya ferina), ebből egy párt láttak a Szamoson, egy hímet és egy tojót.

Meglepte az ornitológusokat, hogy sok nagykócsagot számláltak - a 20-ból 13 az apai tó környékén tanyázott. Szintén meglepő volt a Szamoson látott nagy számú, összesen 65 kormorán is.

A madárszámlálás napjai alatt 7431 egyedet regisztráltak a Szatmár megyei akcióban részt vevők, ezekből 6926 volt a tőkésréce. Ebből a fajból 3200-at az apai tavon, 3500-at a Csillag-féle halastavon látták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: