2009-06-23 14:34:22• hírek • Ferenczi Noémi

Nagy károkat okozott a jégeső

Hétfőn a kora esti órákban jégeső esett a megye több pontján, mely komoly károkat okozott az idei termésben.

A jégverés Tasnád, Érszakácsi, Majtény, Vetés, Szamosdob, Decebal településeket, illetve azok környékét érintette. Talán, Érszakácsiban okozta a legsúlyosabb pusztítást a jégeső, itt az idei termés 90%-át tette tönkre. A kárfelmérés jelenleg is tart - tudtuk meg Papp Lászlótól, a Mezőgazdasági Hivatal statisztikai osztályának vezetőjétől.

Egyelőre pontosan nem tudni, mekkora kárt okozott a jégeső. A megye mezőgazdasági területeinek körülbelül az 5%-át érintette, vagyis megközelítőleg 5-10 ezer hektárnyi termőföldet. A legsúlyosabban a repcét károsította meg, mivel annak vékony a szára, de a kukoricát, a búzát, a napraforgót is elverte.

Most azok a gazdák kerülnek nehéz helyzetbe, akik nem kötöttek biztosítást, mivel az állam szárazság esetén fizet kárpótlást, jégeső esetén viszont nem - tette hozzá Papp.

Hogy mi a teendő a kertben jégeső után, Fodor Katalin, növényvédelmi mérnök mondta el honlapunknak: „A jégeső megszaggatja a leveleket, így azok könnyen befertőződhetnek. A következő néhány napban csapadékos idő várható, ezért nagyon fontos a permetezés. Gyorsan beszívódó növényvédő szert vásároljunk, így növényeink védve lesznek a különböző kórokozók ellen"- magyarázta a szakértő.


A kukoricát is tönkre tette a jégeső
A kukoricát is tönkre tette a jégeső


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: