2010-06-23 00:07:13• hírek • Kocsis Zoltán

Nagy csatában jutott tovább Dél-Korea

Nigéria harmadik afrikai csapatként búcsúzik, Argentína megállíthatatlan.

Kedden befejeződtek a B csoport küzdelmei is a dél-afrikai világbajnokságon, és eldőlt, hogy Kamerun és a házigazdák után harmadik afrikai csapatként Nigéria is búcsúzik a tornától, miután egy fordulatos meccsen nem bírt Dél-Koreával. Argentína ezzel szemben kényelmesen futballozva legyőzte Görögországot és 100%-os teljesítménnyel várhatja az egyenes kieséses szakadt.

Az eddig három ponttal rendelkező Dél-Korea úgy vágott neki a Nigéria elleni találkozónak, hogy tudta: egy döntetlennel valószínűleg továbbjut (amennyiben Argentína legyőzi Görögországot). A Szuper Sasoknak azonban nem volt mit számolgatniuk, nekik mindenképpen győzniük kellett a továbbjutáshoz. Ehhez aztán gyorsan is közelebb kerültek, a 12. percben Odiah tálalt Uche elé, aki középről megszerezte a vezetést az afrikaiaknak. A zöld-fehérek ezután is támadásban maradtak, némi fölényt alakítottak ki és Obasi valamint Uche révén többször is veszélyt jelentettek az ellenfél kapujára, olyannyira, hogy a 36. percben utóbbi hatalmas kapufát lőtt jó 28 méteres távolságból. Ez azonban nem ment be, nem úgy két perccel később a másik oldalon Li Dzsung Szu közeli kísérlete egy a hosszú oldalra beívelt szabadrúgást követően.


Pak Csu Jung góllal segítette továbbjutáshoz Dél-Koreát
Pak Csu Jung góllal segítette továbbjutáshoz Dél-Koreát


Alig tíz perc telt el (közben persze a szünet), amikor egy újabb pontrúgás ismét a vesztét okozta a nigériai védelemnek: Pak Csu Jung csavart bal oldalról a hosszú sarokba. Eddig sem lehetett panasz a találkozóra, ettől a góltól azonban még inkább felpörögtek az események. Előbb Aiyegbeni önzőzött el egy ziccert, a másik kapu előtt pedig Enyeama védte Pak Csu Jung lövését. A mérkőzés, sőt, a torna legnagyobb ziccerét Aiyegbeni szalasztotta el a 62. percben, amikor egy ragyogó nigériai támadás végén három méterről az üres kapuba kellett volna passzolnia - de a labda mellé gurult. Az Everton csatára némileg javított hibáján a 68. percben, amikor a Kim Nam Il buta szabálytalansága után megítélt büntetőt értékesítette, ismét döntetlenre módosítva az eredményt. Pak Dzsi Szung és Li Csung Dzsong helyzetei után aztán Martinson volt a sor, hogy ajtó-ablak helyzetben rontson, a Wolfsburg csatára kapu mellé emelt egy az egyben a kapussal. A végén még Obinna eresztett meg két veszélyes lövést, ám a nigériai továbbjutást jelentő találat nem született meg, így Dél-Korea először lép tovább csoportjából úgy, hogy nem rendezőként vesz részt a tornán.

A másik meccsen lényegesen kisebb volt tét, már ami a papírformát illette, hisz egy nagy arányú görög győzelemmel akár az argentinok is kieshettek volna. A hellének azonban semmivel sem akartak többet támadni, mint ahogy eddig tették, így az első félidőben a fölöttébb kényelmesen és némileg tartalékosan játszó Argentína előtt adódtak lehetőségek: előbb Agüero, majd Bolatti szerezhetett volna vezetést, Corvasz kapus hibája után pedig Papasztatopulosz mentett bevetődve Agüero elől. A szünet előtti percben igazi tűzijáték alakult ki Corvasz kapuja előtt, ám a Panatinaikosz hálóőre előbb Maxi Rodriguez közeli lövését, majd Messi ismétlését is védeni tudta.

A győzelemre kényszerűlő Görögország egyedüli nagy helyzetét a második félidő elején Szamarasz jegyezte, amikor egy hosszú labdát Demichelis elnézett, a Celtic csatára pedig Burdisso mellett is elment, majd centikkel vétette el a hosszú oldali kapufát. Az ilyenek 2004-ben mind bementek...

Argentína nem nagyon erőltette a dolgot, az érthetetlenül defenzív görögök pedig nem sokat tettek hozzá támadásban, a nézők nem rágták le körmeiket idegességükben. Az utolsó negyed órában aztán Argentína kissé beleerősített, aminek meg is lett az eredménye: a 77. percben egy szögletet követően Demichelis szerezte meg a vezető találatot, a 86. percben Messi a kapufát, két perccel később pedig Cioliszt találta el. A különbség csak az, hogy utóbbi alkalommal érkezett a veterán Palermo, aki közelről beállította a 2-0-ás argentin győzelmet.


Demichelis szerencsés gólja is kellett az argentin győzelemhez
Demichelis szerencsés gólja is kellett az argentin győzelemhez


A B jelű csoportot ezzel a hibátlan Argentína nyerte 9 ponttal, őket a négy pontos Dél-Korea követi a nyolcaddöntőkbe. Előbbi Mexikóval, utóbbi Uruguayjal csaphat össze. Görögország három egységgel a harmadik helyen zárt, Nigéria pedig eggyel sereghajtó lett.
Dél-Korea - Nigéria 2-2
gólok
:Li Dzsung Szu (38.), Park Dzsu Jung (49.), illetve Uche (12.), Aiyegbeni (69., 11-es) 
Koreai Köztársaság: Dzsung Szung Rjong - Csa Du Ri, Li Jung Pjo, Cso Jong Hjung, Li Dzsung Szu - Kim Dzsung Vu, Ki Szung Jong (Kim Dzse Szung, 87.), Park Dzsi Szung, Li Csung Jong, Park Dzsu Jung (Kim Dong Dzsin, 93.) - Jom Ki Hun (Kim Nam Il, 64.)
Nigéria: Enyeama - Shittu, Odiah, Yobo (Echiejile, a szünetben), Afolabi - Uche, Etuhu, Ayila, Aiyegbeni (Obinna, 70.) - Obasi, Kanu (Martins, 57.)

Argentína - Görögország 2-0
gólok:
Demichelis (77.), Palermo (89.)
Argentína: Romero - Otamendi, Demichelis, Burdisso, C. Rodriguez - Bolatti, Veron, M. Rodriguez (Di María, 68.) - Messi, Agüero (Pastore, 77.), Milito (Palermo, 80.)
Görögország: Corvasz - Vintra, Morasz, Kirgiakosz, Toroszidisz (Pacacoglu, 55.) - Ciolisz, Papadopulosz, Papasztatopulosz, Karagunisz (Szpiropulosz, a szünetben), Kacuranisz (Ninisz, 54.) - Szamarasz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: