2014-04-08 20:16:02• hírek • Czinzel László, MTI

Nagy buli a Szakszervezetek Művelődési Házában a nemzetközi roma napon

Április 8-án ünneplik a nemzetközi roma napot - 1971. április 8-án tartották ugyanis a romák első világkongresszusát. A nagy napot a Szatmár megyei romák is megünnepelték a Szakszervezetek Művelődési Házában. Volt hamisítatlan roma muzsika, tánc, jókedv és több fazék, de végül mégis kevés töltött káposzta.

Szatmárnémetiben is megünnepelték a romák nemzetközi napját a helyi romapárt szervezésében, a Szatmár Megyei Tanács támogatásával. A rendezvényen Horvat Ignac, a romapárt vezetője köszöntötte a népes közönséget, beszélve a nap jelentőségéről.

A London melletti Orpingtonban 1971-ben megrendezett tanácskozáson az Indiából és húsz másik országból érkezett küldöttek április 8-át nemzetközi roma napnak nyilvánították, elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet. A roma zászló kék és zöld színű, közepén egy 16 küllős csakra, azaz kerék látható. A cigány himnusz szövegét 1969-ben Zarko Jovanovic írta, címe Djelem Djelem, a melódia egy népszerű szerb-roma szerelmes dal.

A szatmárnémeti ünnepségen a himnusz is elhangzott, a zászlót is kihelyezték. A rendezvény szervezésekor volt olyan elképzelés, hogy ezt a Tűzoltótorony parkjában tartanák meg, később viszont a művelődési ház mellett döntöttek.

Különböző helyi roma muzsikusok és a megye tánccsoportjainak fellépése tette színesebbé az ünnepet, cigány táncot mutattak be a sztánai, mezőteremi, tasnádi, mikolai romák, felléptek az Ostrovului utcai gyerekek, a Stea Egyesület védőszárnyai alatt nevelkedő kicsik és az erdődi Dávid Sátra közösséghez tartozó romák is.

Az előadás végén már szinte mindenki a színpadon táncolt, utána pedig jött az evés-ivás: a Szatmár Megyei Tanács étkezdéjének konyhájában készült töltött káposzta és a hidegtálak rekordidő alatt fogytak el.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: