2011-05-01 20:49:16• hírek • Piros Christa

Madeira: úszó virágoskert az Atlanti-óceánban

Egy darabka Paradicsom - így jellemzik Madeirát az utazási prospektusok és nem túloznak. Meredek vulkáni kúpok, soha nem látott, pompás virágok és egész éven át tartó kellemes meleg fogadja a látogatót.

Elképesztően gyönyörű a táj: a magas hegyek meredek oldalára fehér házak és szőlőültetvények kúsznak fel. A vulkánok között mély szurdokok és völgyek húzódnak, de vannak fennsíkok, teraszosan művelt földek, keskeny homokos partok is a strandolók számára. Ez tényleg a földi Paradicsom: a vulkánok rég kihaltak, földrengés sem fenyegeti a szigetet. Nincsenek nagy ragadozók, sőt mérges kígyók és skorpiók sem. Vannak viszont másutt nem látható fák, virágok minden mennyiségben és gyümölcsök a világ négy sarkából, még a banán is megterem. Sőt, a szigetlakók újító kedvének köszönhetően keresztezett gyümölcsök garmadája várja a vásárlókat: a banánt ananásszal, passiógyümölccsel is házasították.

Madeira

A két fő sziget, Madeira és Porto Santo éghajlata ideális: egyenletes a mérsékelt meleg, nincsenek nagy hőingadozások, száraz vagy esős évszakok. Madeira majdnem trópusi sziget európai civilizációval.

Amikor portugál hajósok 1419-ben felfedezték, a sziget lakatlan volt. Portugálok telepedtek le itt először, de csakhamar megjelentek a hollandok, az olaszok, majd a Spanyolországból elűzött mórok és zsidók. Amikor beindult a cukornádtermelés, Afrikából hoztak rabszolgákat, akik az évszázadok során keveredtek az európai lakossággal. Spanyol és brit katonák is megtelepedtek itt, létrehozva egy sajátos keveréket.

Madeira

Az itteni lakosok madeiróknak hívják magukat, de büszkék arra, hogy Portugáliához, egy felfedező és hódító nagy néphez tartoznak. A sziget fővárosa Funchal - nevét az édesköményről kapta - , itt él a lakosság kétharmada és itt található a szállodák túlnyomó többsége is. Minden itt összpontosul: itt van a sziget egyetlen kikötője és repülőtere is. Élénk a vásárlókedv és az éjszakai élet is. A műemlékek közül a legrégibb az 1420-ban épült Szent Katalin kápolna, a legszebb a keresztes lovagok által építetett Sé katedrális. Elefántcsont-berakásos, cédrusfából készült mennyezete ámulatba ejti a látogatókat.

Madeira

Madeira a természet szerelmeseinek és azoknak ajánlható, akik az aktív pihenést kedvelik. Sok a túrázási lehetőség, a drámaian változatos táj szinte hívogatja a bakancsosokat. A tengervíz hőmérséklete télen 15-16 fok, csupán nyáron alkalmas fürdésre, de a szállodákban mindenütt van medence. Aki értékeli a jó borokat, borkóstolókon és szaküzletekben keresse a Malvasiát vagy más Madeira bort, mert az éttermekben olcsó, portugál asztali borokat kínálnak. Az ínyencek viszont mindenütt jól járnak, akár elegáns étteremben, akár falusi kocsmában ebédelnek. Sziget lévén a hal a legfőbb táplálék, de vannak helyi specialitások sertésből, marhából is. Az estepadas népünnepélyek fogásából vált a turisták kedvencévé. A nagyobb marhahúsdarabokat fokhagymás-sós-babéros bedörzsölés után nyársra fűzik és babérágból rakott tűz felett megsütik. A nyársakat kampóra akasztják, onnan kell kézzel lehúzni a falatokat.

Madeira

Tippek, információk:

Madeira és a hozzá tartozó hét kis sziget 1419-től 1910-ig portugál gyarmat volt, ma Portugáliához tartozó autonóm terület, 300 000 lakossal. Az atlanti-óceáni szigetek Afrika partjaitól 550 km-re találhatók, Casablanca magasságában. Az anyaországtól való távolsága több mint 900 km.
Megközelítés: repülővel
A turistaszezon egész éven át tart, de érdemes ősz végétől tavasz elejéig ide utazni, amikor Közép-Európában akár 20-30 fokkal is kevesebbet mutatnak a hőmérők.
Nyelv: a portugál helyi dialektusát beszélik. A legjobban az angollal boldogulunk.
Időzóna: GMT (greenwichi)
Pénznem: euró
Árak: Ny-európai árszínvonal

Madeira

 

Madeira

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: