2019-11-07 08:34:13• hírek • Szatmár.ro

Nagy beruházások, amelyek végül elkerülték Romániát

A napokban derült ki, hogy a tervekkel - és reményekkel – ellentétben, az európai gazdasági körülményekre hivatkozva mégsem épít 110 millió euróból Romániában mosógépgyárat a Bosch. Ennek kapcsán gyűjtötte össze a Libertatea.ro azokat a nagy beruházásokat, amelyek esetében ugyan szóba került az ország, ám végül mégis másfelé terjeszkedtek.

Nagy általánosságban a befektetők az infrastruktúra, illetve a munkaerő hiánya miatt választanak más országot, például Magyarországot. Ott 2008-ban épített üzemet a Mercedes 1,2 milliárd eurós befektetéssel, majd 2016-ban bővített Kecskeméten, ahol most összesen 6500 munkást foglalkoztat.
 

A Daimler csoport 2016-ban 500 millió euró befektetéssel nyitott volna motorgyártó üzemet – a fő feltétel az volt, hogy a legyártott termékek 17 órán belül a brémai üzembe kellett érkezzenek. Ugyan szóba került Sebes, végül Lengyelország mellett döntöttek.
 

Az Audi 2018-ban vizsgálta meg egy romániai üzem létrehozásának lehetőségét, Nagyvárad és Temesvár is szóba került, de egyelőre nem történt előrelépés. Viszont 1993-ban inkább Magyarországot választották, Győrben azóta 8 milliárd eurót fektettek be. Annak idején a Suzuki is inkább Magyarország mellett döntött.
 

Románia a Jaguar befektetését is elvesztette, 2018-ban a szlovákiai Nyitrán nyitottak üzemet 1,4 milliárd euró befektetéssel. Szintén Szlovákiát választotta a kínai Zhidou: a kis elektromos autókat gyártó vállalatnak Románia 50 százalékos szubvenciót ajánlott, míg Szlovákia 35 százalékot. Végül a jobb infrastruktúra miatt inkább Szlovákia mellett döntöttek.
 

Románia, Bulgária, Szerbia és Törökország is versenyben volt a Volkswagen csoport 1,4 milliárd eurós befektetéséért. A Volkswagen Passat és a Skoda Superb gyártására végül Törökországot választották, mert nagyobb ország, 80 millió lakossal. Végül a háborús helyzet miatt egyelőre nem történt előrelépés az ügyben. Most új helyszínt keresnek, Romániából Arad tűnik esélyesnek, de Bulgária is nagyon küzd a németek kegyeiért, a 135 milliós kormánytámogatás-ígéretet 260 millió euróra módosították!
 

Románia egyébként egy ideje tárgyalásokat folytat a Teslával. Az amerikaiak elektromos autókat, az ezekbe kerülő akkumulátorokat és a napelemeket gyártanának Kelet-Európában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: