2010-06-21 09:04:18• hírek • MTI/Reuters

Nagy bajba kerülhetnek a spanyolok és a portugálok

A nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján harmadik Portugália a rangsorban 105. Koreai NDK csapatával találkozik hétfőn a dél-afrikai vb G csoportjának 2. fordulójában. A két gárda eddig egyszer találkozott egymással: 44 évvel ezelőtt, a vb-k történetének egyik legemlékezetesebb meccsén.

Az 1966-os angliai torna negyeddöntőjében az Eusebio vezette európai együttes nyert 5-3-ra úgy, hogy az ázsiai rivális a 23. percben már 3-0-ra vezetett. Az észak-koreaiak azóta egyetlen vb-n sem szerepeltek, s most Dél-Afrikában is visszatekintenek, a csapatbuszukon ugyanis a következő felirat olvasható: "Újra 1966! Győzzön a Koreai NDK!".

Az első körben a brazilokkal csapott össze Kim Jong Hun szövetségi kapitány együttese, s remekül védekezve csak egygólos vereséget szenvedett (2-1). A folytatásban legalább egy döntetlenre van szüksége a csapatnak, hogy életben tartsa továbbjutási reményeit.

A portugálok az elefántcsontpartiak elleni gólnélküli mérkőzéssel kezdtek, s most mindenképpen győzni akarnak, az utolsó körben ugyanis a brazilokkal találkoznak.

"Fejlődőképesek vagyunk. Hétfőn más lesz a helyzet, mint volt az első meccsen. A nyitányon mindenki ideges egy kicsit, a következő fellépés alkalmával már nyugodtabbak leszünk" - mondta a portugálok csatára, Liedson.

Az észak-koreaiak elsősorban Cristiano Ronaldo semlegesítésére törekednek majd. "Ronaldo jobb, mint Eusebio. Taktikailag és technikailag is" - fogalmazott a csapat elsőszámú gólvágója, Dzong Te Sze.


Liedsontól várják a gólokat a portugálok
Liedsontól várják a gólokat a portugálok


Az első forduló két győztese, Svájc és Chile, valamint két vesztese, Spanyolország és Honduras csap össze egymással hétfőn  a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság H csoportjának második körében.

Svájc és Chile egyaránt 1-0-ra nyert a nyitófordulóban, s egy újabb siker akár a nyolcaddöntős folytatás lehetőségét is jelentheti a két csapat számára. Az Ottmar Hitzfeld irányította európai gárda talán az első kör legnagyobb meglepetését szolgáltatta azzal, hogy megverte az Eb-címvédő spanyolokat, de a német szakember úgy véli: a Chile elleni összecsapás sokkal keményebb feladat lesz.

"Higgadtan kell játszanunk és nem szabad lehetőségeket adnunk a riválisnak. Ha elvesztjük a fejünket, akkor nincs esélyünk" - fogalmazott a szakember.

A Honduras elleni meccsen 48 év után első vb-sikerét arató dél-amerikaiak szintén óvatosan készülnek a találkozóra.
"Nagyon kell figyelnünk, hiszen a spanyolok ellen alig volt a svájciaknál a labda, mégis ők nyertek. Sokat kell mozognunk, hogy feltörjük a védelmüket, amely nagyon zártnak tűnik" - mondta a védő Gary Medel.

Az előzetesen a vb egyik favoritjának kikiáltott, s vereségével sokaknak nagy csalódást okozott spanyol válogatott mindenképpen javítani akar Honduras ellen, a célja egyértelműen a három pont begyűjtése.

Ennek elérésében nagy segítséget jelenthet Fernando Torres, aki az első meccsen még csak csereként, most azonban várhatóan már kezdőként lép pályára. A Liverpool 26 éves támadója bízik abban, hogy a rossz kezdés után jó lesz a folytatás.

"Megvoltak a lehetőségeink, de nem tudtunk élni velük, ez volt a vereség kulcsa. Reméljük, ez még egyszer nem történik meg, az már elég furcsa lenne. A legfontosabb, hogy türelmesek legyünk, és ne essünk pánikba, ha nem találunk be a kapuba" - mondta Torres.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a szezon végén folyamatosan sérüléssel bajlódó Iniesta pályára léphet-e a spanyoloknál.


Torres gólokkal segítheti a spanyolok szekerét
Torres gólokkal segítheti a spanyolok szekerét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: