2011-01-04 15:06:54• hírek • Szatmar.ro

Nagy az igény a kettős állampolgárságra

Egy napja fogadja hivatalosan az ügyfeleit a szatmárnémeti Demokrácia Központ, úgy tűnik az érdeklődés igen nagy a kettős állampolgárság iránt.

Egymásnak adják a kilincset a megyeközpontbéli irodában azok a személyek, akik ügyintézésükben segítségért fordulnak az Árpád (Vasile Lucaciu) utca 18. szám alatti ingatlanban működő központ alkalmazottaihoz. A helyszínen öt dolgozó fogadja és látja el tanácsokkal, információkkal az érdeklődőket. Amint azt Veres-Kupán Enikő, az iroda vezetője portálunknak elmondta, ezen alkalmazottak mindegyike részt vett egy képzésen, annak érdekében, hogy minél hatékonyabb segítségnyújtásban részesíthessék a hozzájuk fordulókat. Verestől azt is megtudtuk, hogy bár csupán 3-án kezdték meg hivatalosan a munkát, első nap közel hetvenen fordultak meg irodájukban. Legtöbben kérdésekkel keresték fel őket, azonban olyanok is akadtak, akik a már maguk által összeállított iratokat nézetik át, annak érdekében, hogy minden meglegyen, így semmi akadálya ne legyen annak, hogy megszerezhessék a kettős állampolgárságot.

A jelenleg leginkább érdekeltek az idősebbek, akik erkölcsi jóvátételként könyvelik el a hosszú ideje magára várató törvényt, amelynek révén ismét, hivatalosan is egybetartozónak nevezhető a magyar nemzet, a Magyarország államhatárán belül és kívül. Igaz nem szabad elfelednünk azt sem a nagy örömben, hogy azon szlovák állampolgárok, akik igénylik a magyar állampolgárságot, le kell mondjanak a szlovákról.
Az erdélyi, partiumi fiatalabb generáció valószínűleg megvárja az első hullám lejártát, amikor már nem kell nagy sorokat kiállni és akkor keresi fel a központokat.

Az RMDSZ Rákóczi (Mihai Viteazul) utcai székházában szintén többen érdeklődnek az ügyintézésről. Az státusiroda vezetője, Tasnádi István elmondta, naponta többen is felkeresik kérdéseikkel. A szervezet által összeállított és kiadott kis információs füzetecskéből minden fontos információt megtudhatnak a lakosok. Itt szintén lehetőség nyílik a szükséges adatlapok beszerzésére is.


A Demokrácia Központban képzett alkalmazottak várják a lakosságot
A Demokrácia Központban képzett alkalmazottak várják a lakosságot


A kitöltendő formanyomtatványok letölthetőek a www.allampolgarsag.gov.hu weboldalról, ahol minden szükséges információ megtalálható. Varga Attila parlamenti képviselő kérdésünkre elmondta, a román parlamentben nem okozott gondot a kettős állampolgárság, az igénylőket pedig semmilyen negatívum nem éri.

A honosítási folyamatot az igénylők egyébként beindíthatják úgy itthon, mint Magyarországon, azonban minden esetben személyesen kell megjelenni az intézményeknél. A szükséges dossziét hazánkban a magyar konzulátusokon adhatják le, míg Magyarországon bármelyik anyakönyv-vezetőnél vagy bevándorlási hivatalnál.

Az érdeklődőket a szatmárnémeti Demokrácia Központban, az Árpád (Vasile Lucaciu) utca 18. szám alatti székhelyen hétfőtől péntekig 9-17 óra között várják az ott dolgozók.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: